Mys på mina villkor

Om en kvart så ska det bli glöggmys på jobbet. Under glöggmysstunden ska man vara i hemkunskapsrummet och baka pepparkakor och fixa julgodis. Det är ganska talande att av 40 anmälda så är det 40 kvinnor. Jag kan inte tala för de andra, för att vi har inte ens pratat med varandra om man ska med eller inte, men det är inget som intresserar mig. Att stärka personalgemenskapen i all ära, men då måste ju det vara något som tilltalar män också.

När någon (kvinnlig) frågar mig om jag ska vara med på glöggmysstunden, så svarar jag lite undvikande att det är inte riktigt min grej. Varför inte, tjoar de och påpekar att det är så mysigt. Jag tvivlar inte på att det är mysigt, men det är inte mys för mig. Mys för mig är att ligga på soffan utbredd, ha något gott att dricka inom en armlängds avstånd och dessuton klia mig på områden som inte är så rumsrent att utföra på offentliga områden. Det skulle nog inte uppskattas bland personalen ifall jag myste på mina villkor, så då får jag stå över.

Det tror jag nog att de uppskattar att jag gör...

Lite Hill street blues

Vår nya fras arbetskolleger emellan;

Let's be careful out there!

Lättstekt, inte vidbränt!

Skulle agera sovvakt åt P idag för att se till att undvika eftermiddagssömn som skulle störa nattsömnen för honom. Passade på att träffa M idag och vi bestämde oss för att käka ute. Efter några besök på diverse ställen, så hamnade vi till slut på Hellas. Har tidigare bara goda erfarenheter av restaurangen, men det var inte deras dag idag. Beställde en pepparstek och efter 50 minuter fick jag äntligen den. Till min besvikelse var den genomstekt trots att jag försäkrade mig om att den skulle vara lättstekt - medium. Samma sak var det med M och vi diskuterade om vi skulle säga till eller svälja förtreten och äta upp.

Men vi bestämde oss för att klaga och lite debatt blev det mellan servitrisen som bedyrade att hon hörde oss säga välstekt. Vi stod på oss och vi fick nya maträtter som inte var så mycket bättre egentligen, men nu var klockan åtta och vi var vrålhungriga.

Annars har jag passat på att rensa skafferiet och slängt utgångna varor. Nu finns det plats för massa nyttiga saker istället för bakpulver eller vaniljsocker. Ska slökolla på Bolton-Chelsea och sen dags för sömn.

Från ostrukturerad till nästan professionellt!

Jag är en ganska ostrukturerad person. Jag lägger mina papper i högar på skrivbordet och vid ett första intryck av mitt bord kan det te sig som att det är fruktansvärt rörigt. Men det är skillnad mellan ostrukturerat och rörigt. Jag vet var alla papper finns och har bra koll på läget.

Det händer dock att även jag tappar tålamodet med min ostrukturerade ordning, så idag kavlade jag upp ärmarna och röjde lite på bordet. Sorterade papper och slängde de jag inte behövde längre. De var rätt många. Stoppade de som jag behövde i olika fack och mappar. De var ganska många. Nu kan jag faktiskt se mitt bord nu. Fint trämaterial. Det var längesen det såg lite ljus. Och hyllan har kommit till användning nu. I stort sett till fullo är den fylld med mappar och böcker.

Det ser tammefan nästan professionellt ut!

Evenemanghets

Nu när man närmar sig i december så kommer alla dessa högtdier som ska uppmärksammas i skolan. Adventsfirande, lucia och julavslutning. Förr satt jag med i arbetsgrupp där jag var med och planerade alla dessa högtider. Kan säga att jag saknar inte den tiden när man drar alla trådar och har kontinuerlig kontakt med flera lärare och elever om övningar, repetetioner, lokaltider och så skulle det alltid dyka upp massa problem som man var tvungen att fixa till.

Nu kan jag bara luta mig tillbaks, njuta av alla dessa evenemang och applådera till alla fantastiska ungdomar som gör såna fina framträdanden och torka bort en tår från ögonvrån.

Dags för bingen... Snart.... Jättesnart....

Ögonen går i kors och jag vill bara lägga mig. Så det är väl det jag ska göra nu. Tränade på personalgympan igen idag. Gick lättare än förra gången. Även om det var samma träningsprogram. Tror nog att det berodde mycket på att det tog mycket energi till att lära sig hur man skulle röra sig. Det är inte lätt att hålla reda på var man ska sätta fötterna och samtidigt veva med händerna. Plus att man ska försöka hålla en någorlunda god profil och inte stöna och ha massa saliv på hakan.


Ser när jag är hemma att det är lite torftigt i kylen. Inte så mycket att välja på, så måste storhandla imorgon. Efter lönen i fredags så kan man ju handla mycket mat utan att behöva tänka på hur mycket som går åt. Förra månaden spräcktes budgeten rejält efter massa klädinköp, så jag måste hålla igen kulorna lite den här månaden för att bygga upp min sargade ekonomi.


Nej, just det. Det är ju snart jul. Äh vafan, jag får spara i februari istället....


Bristande lärarutbildning

Min gode vän O skickade mig en länk och ville sätta mitt studiedagslidande i ett större sammanhang. Om ni inte orkar läsa länken, så handlar det om massiv kritik mot lärarutbildningarna där det var ganska lätt att glida genom och få godkänt på kurser utan några egentliga examinationer.

Jag gick ju på lärarhögskolan i slutet av 90-talet och jag kan känna igen mig i kritiken. Inte alla kurser var sådana. Det fanns många stentuffa moment som gjorde att jag proppade mig full av uppiggande kemikalier varje natt för att hinna läsa in allt för tentamen och liknande. Men det fanns också moment där jag inte riktigt fattade syftet med dem och där det räckte med att sitta av tiden för att få godkänt.

Alla tankar kring de moment som sattes in i lärarutbildningen var säkert för ett gott syfte, men mycket fanns inte med som skulle behövas. Konflikthantering, arbeta mot mobbning och lyfta upp diskussioner om hur man ska kunna hantera vardagsstressen i skolan.

Det är ingen hemlighet att en stor andel nyutexaminerade lärare hoppar av efter första året och satsar på en annan karriär. För det är tufft och jobbigt att kastas ut från utbildningen till verkligheten. Att man förbereds via praktik är bara bullshit, för att det är ändå så oerhört stora skillnader mellan att bara ta hand om några arbetsområden under en fast tidsperiod än att verkligen ha det fulla ansvaret för klasser som ska ha betyg, utvecklingssamtal. Dessutom ska man också kunna hantera konflikter och mobbning som det knappt har nämnts på utbildningarna.


Man gör lärarkandidaterna en björntjänst med den slappa utbildningen som därmed leder till dålig förberedelse till det rätt hårda liv som det är att vara lärare. Jag tror inte att jag hade klarat de första två hundåren som lärare om jag inte hade arbetat som ungdomsledare parallellt under lärarutbildningen.

Det tar tid att hitta sin roll som lärare och man möter varje dag nya situationer som man inte har några manualer för hur man ska hantera dem. Efter flera år så har jag en mycket större säkerhet i mig hur jag bemöter elever och situationer och det gör att jag sparar så mycket tid och energi till att kunna göra andra saker, som att till exempel kunna träna och göra saker på fritiden. Man kan tillåta sig själv att ta en andningspaus mitt under brinnande arbetsdag och kunna skriva några rader på bloggen för att det ger lite sinnesro och därmed en bättre Tobbe som lärare.

För att jag vet att jag gör ett bra jobb. Självklart tvivlar jag ibland på mig själv, men jag gör åtminstone mitt bästa. Och då spelar det ingen roll om jag har gått på en taskig lärarutbildning eller inte, för att så länge jag har kvar min glädje att jobba som lärare så blir jag kvar och försöker göra dagen för varje elev jag har.


Ljus, var är du?

God morgon! Bara tre veckor kvar till sista skoldagen. Känns bra. Men det blir inga lätta tre veckor. Den här veckan går an, eftersom en årskurs är på prao, så att man hinner planera igen lite tid. Men de sista två.. Ojojoj. Då blir det att kämpa på tills man når slutet. Det är som vanligt. Slita sig upp från sängen, blåstressa till jobbet, göra det man ska och sen hem för att krascha i säng. Och så är det ständigt mörkt.

Kan det inte komma lite snö, så att det åtminstone ljusnar lite? Nu känns det som att man är inne i en mörk grotta precis hela tiden.

Begränsad av mina begränsningar

Har gjort en riktig bra gärning. För mig själv alltså. Jag har äntligen tagit mig i kragen och spärrat min telefon mot alla typer av försäljning och insamlingskampanjer. Nu slipper jag de enerverande samtalen där man försöker kränga kalsonger, strumpor och bredband.


Tränat som vanligt efter jobbet, tjejen ringde och undrade om jag var sugen på att gå på stand-up. Svarade lite tvekande med att det beror ju på slinga och tolk. Varpå tjejen lade en stor suck och sa;

Jag har varit ihop med dig i snart tre år, det är väl klart att jag också tänker på det! Ska ju kolla om det går att beställa tolk!


Då blir jag lite sådär kär, drar upp axlarna och fnissar lite. Men tyvärr så gick det inte att beställa tolk. Jag ringde till lokalen och kollade om det fanns slinga, men icke.

Det är en sak man ofta glömmer. Det är lätt att ha i åtanke att jag behöver vissa saker för att kunna följa med och man försöker ta hänsyn till det. Men det som diskriminerar mig blir också effekten att det faller på min tjej. Hon blir också begränsad av mina begränsningar. Vi kan aldrig tillsammans gå på svenska filmer på bio, teater, stand-up eller spontana guidebesök på grund av att jag inte hör det som sägs.Och då blir det av naturliga skäl inte så roligt för tjejen som inte kan dela med sig sina upplevelser med mig. Hon gör stora uppoffringar för mig och det är jag givetvis så otrolig tacksam för.

Men å andra sidan blir det alltid en liten gnagande skuldkänsla hos mig att det som begränsar henne är mycket på grund av mina begränsningar. Och det tycker jag inte om....


Samma sak återigen

Ännu en studiedag till handlingarna. Nu har man lite tur att det slutar tidiagre än planerat, så man kan använda resterande tid till planering och veckoöversyn. Studiedagen var som vanligt, återigen diskussioner om saker som man redan tidigare har diskuterat och återigen sade jag samma saker som jag tidigare har sagt. Förväntar jag någon förbättring? Knappt.

Hur man tittar på fotboll

Det finns olika typer för hur man tittar på fotboll. Några, som jag, tittar gärna koncentrerat och pratar helst inte om andra saker förutom det som verkligen händer i själva matchen. Andra ser fotbollstittandet som en social grej och pratar gärna om olika saker mitt under brinnande match. För min del är det ok att prata, så länge det handlar om under spelavbrott eller halvtid. Så när det var under brinnande slutminuter i seriefinalen i premier league och man frågade mig om vilken frisör jag brukar gå till, så fick jag ryta ifrån.

Efter de hade gått hem, så blev jag lite rastlös och tog en långpromenad på en timme. Nu har jag ätit lite och ska förbereda mig för sovdags. Imorgon är det studiedag på jobbet. För femtioelfte gången ska vi prata om hur man skriver en individuell utvecklinsplan. Jag förstår inte problemet. Har folk fortfarande svårt att skriva en IUP? Det finns ju tusen andra saker som är mycket mer intressanta att prata om, men icke. Vi tar IUP en gång till.....


Nyttig nu

Igår funderade jag och tjejen vad som ska hittas på för kvällen, så vi drog igång en pokerkväll med grabbarna hemma hos J.  En lång kväll blev det med mycket avvaktande spel i början, sen föll en efter en och till sist stod J som rättvis segrare efter att ha slagit ut varenda en i all in-duellerna.

Vi avrundade kvällen med lite filosofiska diskussioner om civilkurage, medmänsklighet, hur man tvagar sig och morgonstress.

Idag försöker jag vara lite nyttig med att tvätta och diska. Om några timmar kommer grabbarna förbi för att kolla på fotboll.

Bond in i tiden

När man var liten så stordiggade man Bondfilmerna. Men ju äldre man blev desto mer blev Bondfilmerna lite, tja, smålöjliga. Taffliga specialeffekter och försöken att låta en agent både vara kallblodig mördare och elegant man som kunde röra sig i vilken societetsmiljö som helst blev allt mindre trovärdig.

Andra typer av agentfilmer tog över som mycket mer trovärdig och framför allt mycket bättre som film, exempelvis Bourne-filmerna.

Därför var jag lite småskeptisk mot den nya Bondfilmen. Men vi var fyra stycken som skulle gå på den filmen. Innan filmen träffades vi och slog oss ner vid Rosali's och drack kaffe, eller som jag - åt mat för tredje gången inom 5 timmar. Som vanligt blev J stressad över att tiden närmade sig filmvisningen. När det var 45 minuter kvar till filmen skulle börja, rörde J sig lite oroligt på stolen och ville till biografen. Sagt och gjort, efter tre minuter var vi framme och förskansade oss proviantmedel för den långa filmen, 2,5 timme lång, som daimchoklad och smaksatt vatten.

Min reaktion av filmen är; en av de bästa Bondfilmerna jag har sett. Daniel Craig är den nya tidens agent. Hård, kall och militärisk. Som en agent ska vara. Storyn var bra och filmen behöll ändå sin "glimten i ögat-scener" med lite väl fantastiska specialeffekter. Bra skämt som många skrattade åt. Sammantaget, en bra film.

Efteråt fick jag ett samtal från tjejen som bad mig komma till krogen som hon och hennes kompisar var på. Försökte få med B och P, men de ville hellre ta en öl i godan ro. J hakade på och vi mötte upp tjejen och hennes gäng. Efter några öl och ett mellanstopp på BK där jag lyckades spara in 5 kronor på att smita in på kundtoaletten trots det onda ögat av en som stod i kassan, så gick vi hem.


Idag är det mest klia sig på magen, dricka kaffe och läsa det nya numret av Offside.


Det är så skönt med slapparhelg!


Stressa för andra

Skönt med fredag! Har svängt förbi gymet efter jobbet idag och tagit ut mig, sen hem för att käka och falla i sömn en liten stund.

Snart ska jag iväg för att gå på bio. Grabbarna vill fika innan visningen, så här måste man stressa för deras skull.

Segt, segt, segt...

Åh, vad det är segt att gå upp nu. Man ser på klockan att det är snart panikläge, ändå känns det som att varenda muskelfiber i kroppen har gått ut i strejk och vägrar hjälpa till.

Så står man där till slut och borstar tänderna i duschen samtidigt som man klär på sig för att spara dem minuter man tog ut i sängen.

Sacha Baron Cohen!!!!!!

Efter Boratfilmen så kände jag att jag måste leta upp dvd-filmer med Sacha Baron Cohen, främst som Ali G som var hans mest populära karaktär. Hittade två stycken från hans serie och beställde hem dem.

Såg den ena idag och flera gånger skrattade jag högt. Han är tammefan kung!

Annars var jag ganska trött när jag kom hem. Bet ihop och tog den där joggingrundan som jag hade bestämt mig för tidigare idag. Skönt att det är fredag imorgon. Bara en morgon till att svära över för att man måste gå upp tidigt och solen lyser med sin frånvaro. Bio imorgon och se på Bond, James Bond.

Tokköra fram till jul

Ok, inför slutspurten så fixar jag lite olika arbeten som ska klaras av innan jul. Har också idag fått ett tungt extraarbete som kommer ta tre-fyra timmar i anspråk i veckan utöver mitt ordinarie arbete. Får lite extra för det, så jag klagar inte, men nu är det bara att blunda och bita ihop. Tokköra fram till jul nu.

Kom igen nu Tobbe!!

Ett helt projekt

Alltså, när man ska göra ett studiebesök utanför skolan, om så bara för några timmar, så blir det ett helt projekt av det hela. Ringa till besöksplatsen och hitta en bra tid. Boka tolkar och be att man får det också, annars fallerar hela skiten, kolla med andra lärarna att det  är ok att studiebesöket snor deras lektionstider, kolla upp transportmöjligheter, beräkna tider när man ska vara där och när man kommer tillbaka etcetera etcetera.

Nästan så att man vill strunta i allt detta och bara ha tråkiga lektioner på skolan läsåret ut.

Tedags

Tog en liten nap när jag kom hem, vaknade med ett ryck och insåg att jag sovit bort mig från omvärlden i sisådär 20 minuter, bra så. Slängde ihop lite käk och nu väntar jag på att J kommer över för att vi ska dricka te och vara lite världsvana.


Tuschbärsärk

Efter lunchen har jag blivit så himla trött. Föstår inte riktigt varifrån tröttheten kommer. Ska kämpa mig fram tillfyra, sen röra på mig. Råkade kladda lite tusch på originalpapper som ska vara orörda. Hoppsan. Till mitt försvar kan jag säga att det är en dum idé att lägga kraftiga tuschpennor som gör att det man skriver går genom två-tre sidor.

Det får bli mitt huvudargument ifall någon går i taket för fyra tuschfläckar.

Visade filmen..

Det gick bra. Gruppen tyckte själva att det var bra att se den för att förstå konsekvenserna av våld. Många frågor och diskussioner blev det innan tiden satte stopp. Det har gett mig ett par tankeställare om hur lätt det blir att man skymmer bort verkligheten. Istället måste man försöka belysa verkligheten mera - det är inte vackert, men så ser det ut.

Hade lunchdejt med tjejen idag. Åt pasta med parmaskinka. Gott och är nu riktigt mätt. Jobba och planera kommande arbetsområden, ringa några samtal och sen, när arbetsdagen är över, gå till tjejens hem för att hämta min cykel som jag dumpade igår morse på grund av ovädret.

Sluta dissa, börja hissa!

På jobbet erbjuder man personalgympa en gång i veckan. Jag har inte direkt fnyst åt det, men alltid ansett att det inte var min grej. Styrketräning var the shit och i möjlig mån lite kondisträning om jag verkligen ville vara hurtig. Men nu har jag kanske inte tröttnat på styrketräning, men eftersöker lite variation. Så ska börja kondisträna minst en gång i veckan med olika former - rodd, löpning och cykla. Och så tänkte jag ge personalgympan en chans iallafall och se om det skulle passa mig.

Jag säger det bara - det var sjukt jobbigt! Var helt förstörd efteråt och har fått stor respekt för alla dessa koordinationsövningar och hoppsastudsa-steg som aldrig tog slut. Jag ska nog fortsätta gå dit och plågas. Framöver ska jag klä mig rätt för gympa - ha såna där benvärmare och ett nätt pannband.

Efteråt träffade jag P i stan och käkade mat. Var riktig hungrig efter passet och vräkte i mig mat. P ville senare gå till en affär där man säljer begagnade skivor och filmer. Jag hittade en film som jag älskar - Old School. Skön dumkomedi. Så köpte den, medan P för ovanlighetens skull inte hittade nån film. Lite slappa hos mig innan jag slängde ut honom för att själv försöka återhämta mig. Kommer nog sova riktigt gott i natt.

Att visa eller inte visa?

Som jag har nämnt tidigare, så arbetar jag med mobbning och våld med en grupp. Nu har jag beställt en dokumentär från AV-centralen (som kom i tid för en gångs skull) och kollade på den i morse för att förbereda några frågor och diskussionsunderlag.

Fy fan. Det var riktigt ruggiga bilder på filmen som gjorde att jag flera gånger fick vända bort huvudet. Jag har ju problem med att se operationsscener på tv - klarar inte att se sånt - då var det rätt givet att jag skulle reagera så.

Sen förde jag en disksussion med mig själv, lade fram fördelar och nackdelar med att visa en sådan film för gruppen. Efter mycket tankeverksamhet så bestämde jag mig för att jag ska visa den, med många varningslappar före.

Ofta väntar man för länge med att visa en sådan film. Dels för att man vill värna om målgruppen och att det är för hemska bilder. Men man måste visa verkligheten ibland. Och visa att Bruce Willis knappast skulle resa sig efter första slaget i Die Hard. Ansvaret ligger på mig att efter filmen diskutera den och problematisera kring de frågeställningar som ställs av filmen.

Tungt jobb. Men det är också därför jag älskar jobbet.

Det var jag......

Mitt cykel skränar verkligen. Den låter som en liten skrotfabrik. Förr lät den bara när man inte vevade med pedalerna, så man var tvungen att cykla hela tiden för att inte låta så mycket. Nu spelar det ingen roll vad man gör - den låter precis hela tiden nu. Så, ni som bor i Örebro med omnejd och undrade vad fasiken det var som lät i morse och under eftermiddagen.

Eh, det var jag.....

Dispens för den här gången

Intensiv dag. Många som har svårt att släppa dagens diskussioner och vill fortsätta lyfta upp olika problem man känner att man har. Det är precis så det ska vara - så länge det är öppet. Man måste våga vara lite obekväm och ta itu med frågor som är jobbiga.

Var tvungen att släppa en intressant diskussion och ska nu iväg för att träna. Hann inte riktigt med allt jag skulle göra, så jag får ta med lite arbete hem. Har problem med det. Har svårt med disciplinen att arbeta hemma, eftersom jag anser att mitt hem är en arbetsfri zon. Så att man verkligen kan koppla av från jobbet och inte känna att det sitter i väggarna hemma också.

Fast idag har jag gett dispens. Bara för den här gången och innan Ett herrans liv går på femman.

Obekväm diskussion

För första gången på mycket länge hade vi ett möte där man verkligen vågade lyfta upp frågor som är obekväma. Jag har länge eftersökt en sådan diskussion. För att jag har sedan länge tröttnat på den ytliga positivitet som man möter i början, men efter ett tag märker man att det bubblar under ytan av missförstånd, grupperingar och besvikelse. Det här är nog inte så ovanligt på arbetsplatser, men hur många orkar lyfta upp det? 

Förhoppningsvis kan diskussionen leda till nåt bra, för tidigt att säga, men jag hoppas verkligen.


Par i fulländad symbios

Shit vad jag sover mycket. Så här mycket har jag nog inte sovit på ett riktigt bra tag. Och det är jätteskönt. För första gången på länge där jag har inget planerat under hela helgen och att verkligen kunna vila ut.

Igår hyrde jag och tjejen American Dreamz, den var, tja, sådär. En komedi men ingen haha-komedi, mer av ett litet kort ha-komedi.

Tjejen har funnit en ny hobby. Stickning. Det är bra. Dels för att hon kan sticka sköna strumpor och mössor till oss. Sen är det också bra att hon har nåt att göra när jag kollar på fotboll som hon inte är så värst intresserad av. Som igår, när jag ondgjorde mig över Liverpools ineffektivitet framför mål, medan tjejen satt helt fokuserad på att sticka en mössa till mig. Ett par i fulländad symbios kan man säga.

Jag är ingen ungdom längre!

Hade sagt att gästerna kunde komma runt halv åtta. Tre minuter i var jag klar. Första gästen är naturligtvis J - det slår aldrig fel. Han är den ultimata tidspassaren. Tids efter droppade gästerna in och feststämmningen höjdes. Efter mycket om och men drog vi vidare till Björnstugan och hittade ett hörn att fortsätta vår samvaro. Ett par tappra försök gjordes för att dansa på dansgolvet, men vi gav upp ganska snabbt.

Kvällen avslutades med ett snabbt stopp på Donken.

Idag har vi mest slappat, gått en runda i stan och bara varit. Fick ett mess från M om utgång ikväll. Svarade med; Jag är ingen ungdom längre! Ska hyra en film, mysa med tjejen och slappa ännu mer.

Over and out.

Stressa fram lite vila

Fortsätter rulla på, fast under andra termer nu. Har tränat snabbt på gymmet och ska äta nånting. Sen måste jag försöka vila upp mig ikväll om jag överhuvudtaget kan hänga med ikväll och inte slockna i första bästa säng. Att kvällens samvaro ska vara hemma hos mig lugnar inte stressnerven precis. Det kanske är lite tarvligt om värden är den första som slocknar. Måste fixa lite också. Undrar om man överhuvudtaget kommer att kunna ligga still en minut den här eftermiddagen?

Ett snabbt hej bara

Full rulle och det rullar än..

Måste vidare!

Driftig..

Försöker vara driftig. Sorterat tvätt. Satt upp ett nytt duschdraperi som till min besvikelse var lite kort. Räckte precis ner till badkarskanten. Vill gärna ha en marginal så att man är safe med vattenstänk. Dessutom har jag rensat lite i klädgarderoben. Den börjar bli överfull så några tröjor och t-shirtar måste bort. Tog de minst använda eller icke använda så långt jag kan minnas.

Jag har till och med varit ute och sprungit en sväng. Första gången på mycket länge. När jag började springa i våras, så kom jag hem med saliv över hela hakan och var beredd på syrgasbehandling. Att jag dessutom då inte sprang hela sträckan utan ömsom gick var inte att skryta med. Nu klarade jag av att springa hela vägen. Skönt faktiskt, men det krävs inte så mycket för att jag ska avstå att springa. Lite regn eller snö. Blåsigt. Minusgrader. Allt detta gör att jag passar joggingturen. Bra idé då att börja springa i november......

Rädslan sitter kvar i många

Jag arbetar med en grupp om mobbning och ungdomsvåld. Gruppen är härlig och ger oerhörd mycket respons på dem ämnen vi pratar om. De vågar dela med sina erfarenheter och många diskussioner rör sig om civilkurage, våga ta ställning, respekt, status, makt och rädsla.

Det är ingen hemlighet att det är svårt att vara ungdom. Så många saker som man måste tänka på när man är i högstadieåldern. Det är, trots allt, inte så länge sen jag själv var där. Och man minns ångesten och rädslan att vara utanför. Man gjorde saker, sade saker och betedde sig på ett sätt för att bli accepterad av gruppen. Det handlade inte bara om i skolans värld, utan överhuvudtaget. Vart man än går, så finns rädslan där att bli utsatt för trakasserier, våld och kränkningar. Att när som helst få glåpord och könsord efter sig oavsett var man är - i skolan, i stan, hemma genom sms eller nätet.

Man säger ibland lättvindigt att "du måste våga säga ifrån!" Men få förstår verkligen innebörden av dem orden. Att våga säga ifrån till sina vänner är också ett aktivt avståndstagande från sina vänner. Att man inte längre är med på gruppens idéer. I de bästa av världarna accepterar gruppen markeringen och lägger av. I många världar tar gruppen avstånd och gör livet surt för den personen.

Vi vuxna sätter oss sällan i barns och ungdomars perspektiv. Om jag hamnar i rejäl konflikt på jobbet, med vänner eller försätter mig i omöjlig situation där jag bor, så har jag alltid möjligheten att byta jobb, byta vänner och flytta till en annan stad. Hur många barn och ungdomar skulle kunna säga samma sak? De måste återvända till skolan dag efter dag. De måste möta dem man tar avstånd från, som vi vuxna kräver att de ska göra.

Man måste vara så försiktig med vad man kräver. Självklart ska man motarbeta all form av kränkningar och trakasserier. Men det är svårt. Det är så många mekanismer som ska fungera tillsammans för att det ska bli bra.

Man gör så gott man kan, med sina minnen i bakhuvudet. Och man delar med sig med sina egna erfarenheter till gruppen för att berätta, att det inte var så mycket bättre förr. Och att mycket av rädslan sitter kvar i många vuxna. Rädslan att vara utanför.


Starkt jobbat, Tobbe!

Jag vaknade tjugo över sju och hann ta bussen som gick kvart i åtta.

Däremellan hann jag; kolla vädret och inse att det skulle vara blött att ta cykeln, duscha, göra ordning frukost - fil med müsli och ett kokt ägg, klä på mig, se till att jag har allt med mig, gå lugnt till busshållplatsen, ta bussen och komma till jobbet några minuter före utsatt tid.

Det var starkt jobbat, tycker jag....

Interagerande måltid rules!

Lång dag idag. Vikariejobb hela eftermiddagen. Sen hem till tjejen och äta middag. Första gången på mycket länge åt vi inte vid tv-bordet, utan vid köksbordet. Det var otroligt trevligt och mysigt. Vi pratade om allt möjligt. När man sitter vid teven så blir det lätt att man äter och kollar på tv. Kanske kommenterar lite om vad som händer. Istället pratade vi om olika saker, skrattade med varandra och verkligen umgicks under maten. Det måste vi göra flera gånger. Det blir allt för ofta att man tar den bekväma vägen med att äta vid teven och slappa.

Efter att ha hjälpt tjejen med att bära ner sommardäcken till källarförrådet cyklade jag till stan för att gå på föreläsning hela kvällen. Trodde det skulle vara lite småsegt, men föreläsarna var bra och konkreta om hur man förebygger och arbetar mot mobbning. Mycket matnyttigt som förhoppningsvis ska kunna användas i skolvardagen.

Klckan är tio och jag är supertrött. Sängen nästa!


Beef med skrivare

Tränade igår för första gången på två veckor. Skönt att komma igång igen. Lallade mest genom övningarna för att inte få sån där djävulsk träningsvärk på en gång. Det gick bra.

Har en liten beef här på jobbet med skrivarna. Skrivaren närmast mig skriver ut tre-fyra papper samtidigt när jag bara vill ha en, lite extra sorteringsjobb om man vill skriva ut 10 sidor. Den andra skrivaren i datatsalen satsade jag på i morse för att slippa sortera halva förmiddagen. Där kunde man inte heller skriva för att det saknades en "Gul kasett". Jag vill bara ha svart text på ett vitt papper. Inga gula avrianter. Därifrån datasalen skrev jag ut arbetet på en annan skrivare i biblioteket. Knallade dit och fick se att biblioteket var avstängt för tv-inspelning.

Får nog vänta med att skriva ut till imorgon...

Praise the morgonkaffe!

Som jag och en kollega konstaerade för en stund sen.

Det är så gott med morgonkaffe på jobbet!

Använd era tider!

Jag vet att det händer att jag själv gör det. Men det är lite irriterande med folk som inte använder sina bokade tvättider. Nu blir det så att för att det var tagna tider under kvällen, så får jag tvätta sent in på natten ifall jag överhuvudtaget kan komma till jobbet imorgon utan att återanvända underkläder.

Döm min besvikelse när jag släpar min tvätt klockan nio till en helt tom tvättstuga.

Skitjobbigt....

Dagsljus, var är du?

Ajaj, nu börjar den jobbiga perioden med att det är mörkt när man åker till jobbet och det är mörkt när man åker hem från jobbet. Som lärare arbetar man ju för det mesta inomhus vilket minimerar möjligheterna för kroppen att få lite välbehövlig dagsljus. Man läser tips på att man kan ta en halvtimme promenad på lunchen för att bygga upp sitt förråd av ljusexponering. Ährm, jag har 40 minuter lunch varav den tiden ska jag fösöka hinna med att äta. Jag är ingen speedätare, utan det tar 30-35 minuter för mig. Man kanske ska be om att få ett bord utomhus och äta. Fast då kallnar ju maten så snabbt....

Det blev Fredrik Ljungberg...

Asch, men jag var nära!

Att tolka en tavla

Det var en riktig rolig dag idag. De två besökarna blev väl mottagna av både personal och elever. Förhoppningsvis har de fått en bra insyn i hur den svenska skolan fungerar. Efter arbetsdagen anslöt M med oss och vi slog följe in till stan. Först gick vi in till Länsmuseet där jag och M förde en livlig diskussion om hur man ska tolka tavlor.

Varken han eller jag besitter några kunskaper om konst, men desto roligare är att diskutera om det. Han tycker att det är enklare att tolka tavlors budskap om det är mer av olika dolda budskap och mer diffusa bilder där man inte kan antyda vad det egntligen är för något. För min del vill jag ha lite struktur och klara linjer på vad det ska föreställa, så jag kan tolka som jag tycker tavlan vill förmedla. Om det är bara massa färgkluddar som, till synes, är helt ostrukturerat, så vet jag inte var man ska börja nånstans med tolkningen.

En annan utställning handlade om pizzor (?). Då händer det så klart. Klockan är fem och jag är vrålhungrig. Att man där och då blev helt plötsligt sugen på pizza är inte så svårt att förstå.

Pizzan var jättegod.

Nu är jag hemma och ser i kors av trötthet. Ska slänga mig i soffan och slökolla på Fotbollsgalan. Jag har ingen aning om vem som ska få Guldbollen. Finns tre-fyra starka alternativ - Tobias Linderoth,. Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg är mina heta kandidater. Eftersom de två sista har fått förut, så är mitt stalltips Linderoth.

Ny vecka, nya tag..

Ny vecka, nya tag. Med ålderns rätt är man lite sliten och inte så värst utvilad efter helgens bravader. Rivstartar med att få utländskt besök i eftermiddag som jag är ansvarig för. Är inte så värst nervös för det, känner besökarna och det ska bara bli trevligt att ta emot dem och visa skolan.

Ska försöka ta mig genom veckan med glatt humör för att verkligen kunna vila ut hela helgen.

Dansa som en antilop

Konferensen har flytit på bra. Har snappat upp många bra tankar och idéer. Lite nervositet kröp i mig ju närmre man kom till min punkt - paneldebatten. Efter lite strul med teknisk utrustning och lite darr på rösten så kom man igång och allt slutade väl. Tjejen gjorde ett studiebesök i min organisationsvärld och har börjat förstå varför jag behöver lite extra pengar.

På kvällen avverkades det tacobuffé. Hann hem till tjejen och hennes mamma var på besök. Måste vara lite god svärson också. Sen tillbaks till konferensaktiviteter och afrikansk dans stod på schemat.

Jag kan säga att jag var mycket skeptisk till att delta på afrikansk dans. Det skulle bara sluta i gipsvagga för mig. Men efter lite övertalning deltog jag också och jag har lärt mig att dansa antilopdansen. Och jag måste säga att jag blev grymt imponerad av dansarna som visade stort prov på vighet och kunna betvinga sina leder till total underkastelse.

Efteråtkörde vi lite plumpturnering och en chockskräll var att jag åkte ut redan i första omgången. Vem kunde tro det? Jag måste säga, till mitt försvar, att jag var trött och ofokuserad. Äh, det blev bara skit med allt. Trumpen åkte jag hem och nu ska jag snart lägga mig.

Men först lite patiensduell med tjejen!

Avdelning; Det hade jag ingen aning om!

Köpte en t-shirt idag och när jag kom hem så såg jag att det fanns en lapp på insidan av tröjan. Det stod;

Keep away from fire!



Åfan...


Snart konferens

Fredag och då är man glad. En lektion kvar efter lunch, möte med antimobbingsgruppen därefter och sen är man klar för veckan. Men det blir ingen lugn och avkopplande helg för min del. Varje år brukar organisationen jag är verksam i anordna en stor nationell konferens. Ja, ni med bra slutledningsförmåga har förstått att det är den här helgen.

Förr brukade jag vara med och arrangera, men med tiden har jag trappat av och vill mest glida omkring. Ändock ställer jag givetvis upp ifall det behövs min hjälp. Det kommer bli väldigt spännande att vara med på konferensen. Nya grepp ska användas för att fräscha upp konferensen som lätt kan bli lite fyrkantig. Jag tror att det säkert kommer bli riktigt bra. Jag ska vara med på ett litet hörn den här helgen också genom att vara moderator för en paneldebatt. Fortfarande är jag lite oklar över min roll, så ikväll måste jag sätta mig ned och kolla genom allt så jag kan greppa det jag ska göra.

Det bästa med det här är ju att konferensen ska vara i Örebro. För 10 år sen tyckte jag att det var svinkul att resa till andra städer och träffa folk från hela landet som man ofta bara gjorde just på den helgen. Nu tycker jag att det bara är jobbigt att resa och det värsta är att resa hem. Man är trött och vill bara hem på söndagseftermiddagen. Att veta att det är minst fem timmar kvar innan man kommer hem muntrar ju inte upp en direkt.

Friluftsdag

Friluftsdag med grabbarna idag. De var duktiga och ordningsamma. Först lite manligt lyfta på vikter och gärna demonstrera med att lyfta de allra tyngsta vikterna så att blodådrorna håller på att sprängas. Till lunch åt vi ute, till elevernas förskräckelse, tonfiskmackor. Väldigt gott och uppfriskande.

Därefter drog vi till badhuset där eleverna fick lära sig hur man ska bete sig när man ska livrädda en medmänniska i nöd i vatten. Efter en timmes kurs var det fritt och några gjorde dödsföraktande hopp från 10:an. Typ volta och dyka. Från 10:an!!! Jag satt med hjärtat i halsgropen.

Vi lärare tog det ganska lugnt när det var fritt. Likt en viktväktargrupp vägde vi oss allihopa och beklagade eller jublade ifall vågen visade negativt eller positivt resultat. Det var tropiskt klimat inne i badhuset, så nu är man lite uttorkad. Ska dricka massa vatten nu.

Sacha Baron Cohen!!!!!

Jag skrattade så att jag tjöt. Jag grät av skratt. Jag höll nästan på att ramla av stolen.

Se Borat!!!

Sacha Baron Cohen!

Bestämde nyss med tjejen att vi ska på bio ikväll. Ska se på Borat. Alla, jag menar ALLA, som har sett filmen tycker att den är riktig rolig. Oavsett om man gillade Borat eller inte innan. Jag är en stor fan av Sacha Baron Cohen. Oavsett vilka karaktärer han kör med; Borat, Ali G eller Bruno, så är han hysterisk rolig. Om ni inte förstår än - Sacha Baron Cohen är ett komiskt geni.

Tänkte träna idag, men återigen stöp de planerna av oväntade händelser. Inte bra, nu har det nästan gått två veckor utan träning. Kanske kan man röra på sig lite imorgon när eleverna ska ha friluftsdag. Gym och bad står på schemat. Fast jag kommer nog mest ha fullt sjå med att hålla reda på alla.

Vad är grejen med balsam egentligen?

När jag skulle tvätta håret imorse tyckte jag fört att konsistensen på shampot var lite konstig. Ryckte på axlarna och började gnugga in. Det kändes ännu mer konstigt och jag kollade på flaskan för att se vad i helvete som står på.

Men då. Jag råkade köpa balsam istället för shampoo! Det är nog första gången jag gnuggar in balsam istället. Och nu undrar jag, vad är grejen med balsam egentligen? Vad är den bra för?

Och visst är shampoo ett jätteroligt ord?

Halsgrejen

Det gick mycket fortare än vad jag trodde. Blåstressade mig från jobbet för att på några minuter hinna till sjukhuset för att träffa en specialist angående halsgrejen. Väl på plats med enorma svettfläckar under armarna och flämtande andetag blev jag hänvisad till väntrummet. Där fick jag vänta i 40 minuter. Det var tacken för att man försöker passa sjukhusets tider.

Läkaren var trevlig. Jag är nästan stammis där. Var tvungen att operera min sneda nässkiljevägg för två år sen och då var det samma läkare. Han konstaterade efter att tagit prov (spruta in i halsen - aj!) att det troligtvis var en halscysta. Provet skickas till patologen och efter tre-fyra veckor ska jag få svar på att det är så. Troligen blir det operation sen.

Jag gillar inte operationer och speciellt inte att vara sjukskriven i över en vecka. Blir så rastlös då. Men när det händer så får jag se till att sysselsätta mig med något. Typ hyra en helvetisk massa filmer.

Det gick bra!

Puh, det gick bra. Över förväntan faktiskt. Jag hade förberett mig att i början säga nåt typ, "Nu håller ni käft i 10 minuter så att jag kan läsa och sen får ni gå, ok?"

Men det gick riktigt bra. De satt tysta och lyssnade med andakt. Efteråt ville flera läsa den och det kändes nästan lite dumt att förneka den möjligheten för stunden. Förhoppningsvis har biblioteket flera böcker av samma författare. Nu är jag helt slutkörd av all anspänning. Jag var riktigt nervös innan.

Att det serverades soppa till lunch minskade ju inte på nervositeten precis.

Självmordsuppdrag

Oh shit!

Bibliotekarien och chefen kom förbi och bönade på deras bara knän att de behövde hjälp.

Skolan har fått ett nytt bibliotek som ska invigas idag. Tanken är att vi ska fira den lite extra med att ha olika stationer där man kan gå runt och göra saker. Nu har en person insjuknat och denne person skulle ha ansvaret för att ha högläsning. Nu är det kort om tid och lite krisigt för arbetsgruppen och det är därför jag fick sånt celebert besök nyligen. Dum som jag var, så ställde jag upp.

Alltså, högläsning för högstadieelever. Rena självmordsuppdraget om man tänker efter.

Tur i oturen är väl att jag inte behövde hoppa in för stationen med discodans.....

Jobba igen

Mobilen larmar. Man går upp, suckar lite. Går till köket och förbereder fruksoten. Hoppar in i duschen och tvagar sig. Sätter på tv och kollar på text-tv om vad som har hänt i världen. Äter upp frukosten. Klär på sig. Packar ner träningskläder. Tar med nödvändiga papper för jobbet. Dubbelkollar. Tar med mp3-spelaren. Går ner till cykeln. Asch, vatten i sadeln. Trycka och pressa ut lite. Cyklar iväg. Klar dag. Solen börjar stiga och skina. Cyklar längs vägen vid Behrns Arena i klar solsken. Alive med Pearl Jam på mp3:n.

Det ska bli helt ok att börja jobba igen!

Mjukstart med seminarium

Segt att vakna idag med vetskapen att nu är det jobbvecka igen. Nu blev det en mjukstart med ett tolkseminarium i Stockholm. Jag fick dryfta med mina erfarenheter av tolkanvändning - positivt som negativa sådana. Passade på att träffa gamla bekanta på kansliet där seminariet var. En är O som jag arbetade tillsammans för länge sen på en ungdomsgård. Det kan gå 2-3 år mellan stunderna vi ses, men likväl pratar vi ständigt på en gång om dem senaste fotbollshändelserna som vi ses varje dag.

Inte; hur mår din fru och barnen? Vad har hänt med dig det senaste året? Utan, undrar hur Durgården hade reagerat om de hade fått straff? Så pratar vi så några minuter innan vi måste dra vidare åt varsitt håll.

Han är skön på det sättet.

Tågresan hem var ett sömnpiller. Nu är jag hemma och ska försöka sova tidigt ikväll. Så man kan jobba som en normal människa imorgon.

Gott ändå!

Det var som väntat. AIK gjorde sin plikt och med över 30 000 på läktaren så var det en folkfest oavsett hur det än skulle gå.

Ikväll har jag mest tagit det lugnt och varit väldigt trött. Gårdagen bjöd på en trevlig dag och kväll. Tjejen kom oplanerat hit. Morsan bjöd på 3-rättersmiddag till oss, mina syskon med deras respektive. Senare på kvällen drog vi ut till en pub där flera sammanstrålade med oss. Vi bröt upp ganska tidigt, men kul hade vi.

Imorgon ska jag på ett tolkseminarium här i Stockholm. Heldag där, sen åka hem till Örebro på eftermiddagen och äntligen få sova i min egen säng. Gästsängen jag sover i är lite för mjuk för mig. Plus att den "bara" är 90 cm bred, så jag är ju livrädd för att ramla ner så fort jag vänder på mig.

Det drar ihop sig

Bara dryga timmen kvar till avspark. Har inte varit så nervös under veckan. Har mest konstaterat att det kommer vara ganska små chanser för AIK att vinna SM-guld. Men nu när det är verkligen nära så smyger alla "tänk om"-tankar omkring en.

Nu har jag laddat med långkalsonger, ullstrumpor, undertröja och en AIK-halsduk.. Nu ska det hejas fram oavsett vad som händer.

Heja Gnaget!!

Tv-spelnostalgi!

Syrran och hennes sambo äger någon form av hårdvara som gör att man kan spela alla gamla klassiska Nintendo 8-bitarsspel. Kommer ni ihåg Punch out? En boxningsspel där man jobbade sig uppåt för att till slut möta Mike Tyson. På den tiden fixade jag hela vägen, men av någon anledning var man inte lika duktig som då. Blev knockad redan efter andra omgången. Det måste ha varit något fel på kontrollen. Är helt övertygad om det. Vi hann med att spela hockeyspelet och Pro Wrestling också.

Efter lite hämtmat och öl spelade vi lite fotboll. Tv-spel, inte på riktigt. Var lite ringrostig och är inte så säker om jag kom sist eller näst sist. Iallafall var jag inte bra och åkte hem med sorg. Kom hem sent och dagen efter så har jag smält förlusten och får ta nya tag. Middag med familjen och några öl ute ikväll. Blir en bra uppladdning inför imorgon.

Skön ledighet

Nu har jag varit ledig en vecka. Har inte gjort så mycket, mestadels träffat vänner, umgåtts med familjen och spenderat pengar på hutlöst dyra jeans.

Det har varit jätteskönt. Alltså att vara ledig, inte betala massa pengar på jeans. Känner mig utvilad och redo att ta mig an de tuffa veckorna fram till jul. Jag har varit noga med att inte ha massa krav på mig den här veckan. Målet var att slappa och bara göra saker som jag själv har velat göra. Det har jag lyckats med råge.

Ikväll är jag bjuden hem till syrran och hennes sambo för en tv-spelkväll. Fotboll är önskemålet och jag får räkna med en skinflådd tumme som resultat av det hela.

Pappas slutliga ro

Idag fick pappa sin slutliga ro. Hans urna gravsattes och vi lade en krans, blommor och tände ett par ljus för att hedra gravsättningen.

Nu får du verkligen vila i frid. Så lägg undan penseln, tryck locket på målarburken och lägg upp benen så att du verkligen vilar.

Jeansdilemma och omtänksam mamma

Efter en trevlig lunch med en gammal klasskompis från grundskoleåldern där vi bland annt diskuterade om återträff. Jag vill inte ha någon återträff. Det blir alldeles för mycket ångest och regression till högstadieroller för mig. Jag slipper helst sånt. Jag nöjer mig med att veta att JAG mår bra och givetvis några i klassen då, men med dem flesta har jag faktiskt inget behov av att veta hur det är med dem.

Efteråt knallade jag runt lite för att leta efter jeans. Under mitt jeansliv så har jag alltid kört med loose fit. de ska vara rymliga och i mitt skåp finns det fullt med sådana jeans. Nu tänkte jag att jag skulle förnya mig lite, köra lite smalt. Inte slim jim kanske, men något raka. Testade ett par, försökte få på mig dem smärtfritt men lite kamp var det. Expediten frågade hur det gick. Jag svarade med att det var väldigt smala jeans. Expediten försökte dölja ett leende, men sade vänligt att det var standardmodellen jag provade. Efter mycket om och men stod jag till sist med två par som jag velade mellan. Slutligen bestämde jag mig för att öppna plånboken och köpte båda.


På väg hem mötte jag morsan och hon slog följe med mig till skoaffären. Hade spanat in på ett par som jag redan innan hade bestämt mig för att köpa. Plockade fram dem och morsan började kommentera;

Tänker du köpa dem?


Ja, det är tänkt så.

Är de fodrade? Blir det inte kallt att ha dem?


De är nog tillräckligt varma för mig iallafall.

Det är väldig blanka sulor på dem. Blir det inte halt att ha dem?


'Amen sluta nu, mamma! Jag bestämmer väl vad jag vill köpa!

Jaja. Jag ska vara tyst.


.............

Blir de inte blöta när det snöar ute?


Mamma, ett ord till och du får vänta utanför affären!

Framöver ska nog morsan låta bli att följa med. Till sist köpte jag skorna. Vi begav oss hemåt där jag ordnade en middag för oss. Nu är det vila som gäller. Tar på krafterna att handla kläder.


Ovädret är kommen! Hallelujah!

Ovädret är här! Vaknade för en timme sen och blickade yrvaket ut! Fasen vad ljust det är var min första tanke innan signalsubstanserna hittade sina platser i hjärnan och registrerade att det är snö som ligger på marken. Nu yr snön därute och om en timma ska jag bege mig ut i det vädret. Det måste kännas skönt för SMHI efter alla stormvarningar och domedagsprofetior att det äntligen händer något som åtminstone kan kallas för dåligt väder. 

Sitter och laddar lite med kaffe. Och den här gången åker mössan på. Och nu jävlar ska jag köpa mig jeans och skor!