Fortfarande inte där

Det är många som bryr sig om mig. Jag har fått massa mail, sms, klappar på ryggen och ett par brev. Jättesnällt. Alla säger att man är beredd på att ställa upp om man vill prata. Men jag vet inte riktigt om jag vill prata. Jag tror inte att jag riktigt är beredd på det. Dessutom att prata med människor som inte vet hur det är. Hur ska man då kunna känna att denne förstår mig?

Det finns vänner som har varit med om samma sak. Att ha förlorat sin pappa. Där kan jag känna att det finns en bollplank. Jag menar inte att de som inte har varit med om samma sak inte har något att komma med. Absolut inte. Jag vill kunna bara vara också. Kunna gå ut och ta ett par öl och snacka skit. Fika. Gå på bio. Äta god mat. Det ger mig ro också.

Just nu vill jag vara för mig själv. Jag går upp. Jobbar. Åker hem och sover. That's it. Snart kommer det att jag vill prata och att jag vill umgås. Det kommer.

Men ni allihopa. Tack.

Större än vad jag tänkt

Den där konferensen som jag pratade om var lite större än vad jag trodde. Det brukar vara en regelbunden sådan med tre års mellanrum. Den senaste för två år sen var det över 300 deltagare som kom och man var tvungen att tacka nej till över 100 anmälda på grund av utrymmesbrist.

Man var inte kaxig inledningsvis. Men efter ett tag blev man varm i kläderna och började greppa det hela.

Men jag kom dit en aning stressad. Jag hade planerat det så väl. Åka från skolan ett par timmar tidigare med en grupp elever för att bege oss till valstugorna för att samla in information och prata med folket därborta. Väl på plats inser jag att valstugiorna öpnnar lite senare än vad jag trott. Inga problem, tänkte jag och skickade sms till kollegan och hälsade att eleverna kommer lite senare till nästa lektion. Fick ett rungande nej med anledningen att de skulle ha en föreläsare vid utsatt tid och som hade tagit lång tid att fixa.

Fick lösa det så att jag tvingade eleverna att hänga på låset till stugorna för att få första möjligheten till pratstunden och därefter piska iväg dem tillbaks till skolan. Det hela löste sig bra ändå. Eleverna fick sin information. De hann tillbaks och jag förlorade bara två år av min livstid på grund av stress.

Ny karriär?

Idag ska jag på ett upptaktsmöte för att arrangera en nationell konferens för audionomer. Jaja, jag ser att ni alla kväver en gäspning så det där tänker jag inte ens kommentera. För min egen del är det spännande. Jag blev tillfrågad att vara med och det kan ge mig massa ny stimulans med att arbeta med helt andra arbetsuppgifter. För en sak är jag allergisk mot. Att allt går i samma bana om och om igen. Det är därför jag aldrig använder samma material om jag ska återigen arbeta med franska revolutionen till exempel. Då börjar jag om från scratch och anpassar mig till den gruppen jag har.

Tidförödande ja.

Men fan så mycket roligare.

Ny termin, nytt schema.

Det är lite som julafton innan man får sitt nya schema. Spänningen är olidlig sekunderna innan och man vet aldrig om man kommer att bli glad eller tyngd.

Min första notering var fler lektioner än nånsin. Måndagar och tisdagar är fullpackad med lektioner, andningshålen är enbart på morgnarna så man kan börja lite mjukt med kaffet. Det är ju iallafall bra. Onsdagar och torsdagar är lugna dagar. Planeringstid alltså. Redan uppbokad med två andra lärare på eftermiddagrna med att sitta och göra långsiktiga planeringar. Det bästa av allt är ändå att morgonlektionerna lyser med sitt frånvaro. I fjol fick jag inleda fyra av fem dagar klockan 8.00. Mitt morgonhumör och trötthet gjorde att jag inte var så lugn och sansad dem lektionerna. Nu är det bara en gång och det är på fredagen. Bra.

Jobbiga morgnar

Jag har ännu inte kommit in i jobbfasen. Morgnarna är små helveten där jag kämpar furiöst för att kunna kliva upp från sängen. Detta gör att man börjar en smula stressad varje dag på skolan.

Men det är "no problem". Så här är det jämnt i början av terminerna. Kroppen chockas av att ha regelbundna sovtider och protesterar högljutt. Eller mer stillatigande om man ska beskriva det rätt.

Egenmäktigt förfarande juh!

Jag är medlem på en hemsida för lärare där man kan utbyta tips på lektioner och arbetsområden. Bra om man har idétorka eller bara vill ha lite inspiration till nya tankegångar.

Under sommaren har jag av förklarliga skäl inte använt sidan. Har man semester så har man semester! Iallafall, när jag skulle logga in så kom det upp ett felmeddelande. Nähä, tänkte jag och provade med ett annat användarnamn som jag brukar använda. Inte det heller, men vad i helv.... Provade 4-5 olika och ingen godkändes. Klickade på "Glömt lösenordet?" och kollade mailboxen.

Där stod det. "Vi har ändrat ditt lösenord."

Vänta här nu.

De har ändrat mitt lösenord? Sånt gillar jag inte. Är det någon som ska ändra på mitt lösenord så är det jag! Det är en rejäl rättsövergrepp i mina ögon iallafall.

Inte du och jag än, arbetsrummet.

Jag är inte helt tillfreds med mitt nya arbetsrum. Ny stol som inte har hamnat i symbios än med min bak. Höjden på bordet som jag har försökt fixa fram och tillbaka men aldrig blir nöjd. Belysningen som är konstig.

Etcetera etcetera..

Sen gillar jag inte att jag måste förflytta mig en och en halv steg åt höger för att hämta böcker.

Nya 100 Höjdare!

Jag är lite tudelad angående nya 100 Höjdare! De som blev utvalda till att vara med i listan är inte tillfrågade innan och det ger ju verkligen varierande resultat. Vissa bjuder på sig själv och bryr sig inte ett skvatt att deras uppträdande är lite suspekt gentemot den gemene svenskens beteende. De är bara roliga att titta på.

Sen har vi dem andra som är mycket väl medvetna om att deras publicitet kan ge negativ uppmärksamhet och bli stämplade som större byfåne än vad de var tidigare. Det är nog inte F och F:s mening att det ska bli så, men tyvärr fungerar mobben så.

Jag säger ett Nja.


Hela vägen?

Förresten.

Vilken säsong AIK gör!! Under hela sommaren har jag bara väntat på raset. Speciellt efter att AIK sålde Dereck Boateng. Men AIK bara vinner och vinner. De senaste åren har varit rena kräftgången, så njutningen av ens lag ligger i toppen är total. Njutningen maximeras ännu mer av att Djurgården spelar som ett gäng krattor.

Jag vill ha Jonevret kvar!

Största delen till AIKs framgång tillhör firma Norling och Novakovic. Jag skulle våga mig på att satsa en slant att Richard Norling kommer bli förbundskapten inom 15 år.

Första dagen klar

Whoo.. Måndagar är min absolut tyngsta dag. Fullt med lektioner med korta raster däremellan där man endast hinner med ett par slurkar kaffe som mest och med endast några få sovtimmar i bagaget. Nu är man hemma och äntligen hann jag också med att storhandla så att frysen är välfylld för första gången sen mitten av maj.

Ändå har jag ingen aning om vad jag ska äta ikväll.......

Omvänt omhändertagande

Min flickvän har försökt se till att ta hand om mig under den här helgen. Problemet blev att hon själv blev rejält sjuk. Förkyld och fick feber. Så istället fick jag ta hand om henne. Fixa te, laga mat och bädda ner henne. Mellan hennes frossningar så sa hon;

Hallå, det var ju jag som skulle ta hand om dig!


Jag vet, men jag tycker att det är mycket roligare att ta hand om än bli omhändertagen, så på ett sätt gör du mig en tjänst......

Ny situation

Lite nervös är man ju inför morgondagen. Tillbaks till jobbet. Det är en ny situation för mig som jag inte har varit med om förr. Och nya situationer gör mig nervös. Men nån gång måste man ju tillbaks och det är lika bra att göra det så tidigt som möjligt.

Tillbaks upp på hästen.


Inte där än.

Det är svårt att försöka komma tillbaks till vardagen. En vanlig lördag hade man med några kompisar suttit sig framför teven med fotbollsmatcher och käbblat om spelare, spelsystem och vilka lag som kommer att vinna. Man kanske har tippat ett par matcher och håller ett extra öga på dem.

Men jag är inte riktigt där än. Jag vill hellre vara själv och kolla på fotbollen. Grabbarna är omtänksamma och kollar om man vill haka på. Tack, men inte just nu. Men om några veckor kommer jag att tjafsa med er att Tottenham har för tunn trupp och att saknaden efter Michael Carrick kommer vara större än vad Manchester United kommer att tjäna med att ha honom i truppen.

Pappa

I livet möter man motgångar. Det är oundvikligt. Vissa skakar man av sig, säger attans och går vidare. Andra golvas man av och för stunden har man svårt att se hur man kan gå vidare. Man lever ofta i en villfarelse att såna saker drabbar aldrig mig. Jag lever och mår bra. Jag ingår i en familj där alla älskar varandra. Jag har ett bra jobb som jag trivs i. Jag har en underbar flickvän som jag älskar och ser en framtid med. Blir det då en större effekt när man drabbas?

En av mina största motgångar började redan på hösten 1999. Pappa klagade över kontinuerlig värk i magen och vi tjatade på honom att gå till en doktor. Efter en hel del muttrande gick han iväg till läkaren och ingen av oss kunde ana vad för besked vi skulle få. Läkaren upptäckte en tumör i tjocktarmen och beställde snabbt en operation.

Mamma ringde hem och jag svarade. Pappa har en tumör i magen, sa hon. Jag stelnade till och ändå kunde jag inte ta in beskedet. Cancer? Såna drabbar ju bara andra. Inte vi. Inte vår familj. Efter ett tag kom pappa hem. Han såg på mig att jag visste. Vi båda tänkte samma sak. Inte vi. Inte vår familj.

På nyårsafton 1999, natten vi skulle in i ett nytt millenium opererades pappa. Man klippte bort ett par decimeter av tarmen där tumören låg. Prognosen var god. Man upptäckte tumören i ett tidigt stadium och förhoppningarna var stora att det inte hade spridit sig.

Sommaren 2000 firade pappa sin 50-årsdag. Släkt, vänner och kära deltog alla för att fira honom på hans älskade sommarstuga. Han fick berätta för alla nyfikna hur operationen gick till och där kände vi alla att livet var tillbaka och nu kunde vi gå vidare.

Men när det gäller cancer så är det inte så givet att det bara försvinner. När det väl har fått grepp, så sprids det sakta och tar över mer och mer. Efter en återkontroll fastställdes att det har spridits metastaser och pappa var tvungen att genomföra cellgiftsbehandling. De följande åren var tvära kast mellan hopp och förtvivlan. Hopp då det syntes på pappa att han mådde bra och kunde arbeta för fullt. Förtvivlan då pappa mådde dåligt och kunde knappt gå ut för att handla. Ändå kunde man se, vagt men ändå, att pappa blev sjukare och sjukare.

Efter sammanlagt 50 cellgiftsbehandlingar, rekord på Radiumhemmet, sa läkarna till sist stopp. Pappas kropp orkade inte mer och där, mars 2006, blev det definitivt. I samma veva skulle mormor ha sin 95-års fest. När jag fick använda pappas bil för att åka in till stadens enda systembolag följde pappa med för att handla presenter till mormor.

Vi satt och väntade på vår tur. Det var en öppen kassa och många köande, så vi hittade en bänk och började prata. Det kan tyckas vara svårt att prata om såna saker fullt med folk, men vi använde teckenspråk och ingen kunde förstå vad vi pratade om. Ett privat samtal i en offentlig lokal. Vi började diskutera om triviala saker. Vad för typ av vin vi skulle köpa till mormor och om vi behövde lite öl på kvällen. Sen kom vi in på det viktiga. Pappa var orolig över många saker. Sommarstugan, mamma, vi barn, känslan över att missa framtida händelser som bröllop och barnbarn. Vad kan man svara på såna saker? Vi diskuterade om saker som hänt mellan oss och inom familjen. Pappa sa att det fanns saker som han ångrar över vad han har gjort och inte gjort. Jag nickade och sa som det var och som alla vi andra i familjen tyckte. Strunta i det. Lägg det bakom dig. Vi vet att du ångrar dig. Nu tar vi vara på den tid som är kvar.

Under sommaren blev pappa allt sämre. Metastaserna började ta över hela kroppen och han klarade inte längre att vara hemma. Under mina resor hade jag ständig kontakt med mamma och mobilräkningarna sköt upp i höjden. Efter resan i Turkiet ringde bror och sa; Kom hem.

Lördagen den 19 augusti åkte jag till sjukhemmet och mötte upp min bror och mamma. Det var svårt att se pappa som han var. Den bilden är inte vad jag har av pappa.

Pappa var stark. Han byggde upp en naturlig styrka och kondition under alla sina år som målare. Att jobba under sin vanliga tid räckte inte för honom. Han ställde gladeligen upp när vänner och vänners vänner kallade på. 1978 köpte han och mamma en stor tomt i Väddö. Han rev ner det gamla huset och byggde upp ett nytt nästan helt själv. Vi var där ofta. För ofta tyckte jag och gnällde över att det inte fanns något att göra. Han tittade på mig, log för sig själv och sa; När du blir äldre, så förstår du. Nu förstår jag. Ända in i det sista ville han jobba. Han ställde upp på ett extrajobb i april, trots att han snabbt blev sämre. Jag blev lite arg över det och frågade hur han överhuvudtaget kunde tänka på jobb och hur han orkade med det. Inga problem, svarade han. Jag jobbar lugnt en halvtimme, sen vilar jag en timme.

Systern kom strax efter mig. Ingen av oss ville åka hem. Vi ville stanna kvar hos pappa. Vi vakade och såg till att han hade det bra. Vi åt knappt och vi sov lite. Läkarna förundrades över pappas styrka. Att han hade orkat så länge. Vi var inte förvånade. Pappas envishet var vida berömd.

Sent på måndagskvällen den 21augusti tog pappa ett sista andetag och somnade in.

Trots att jag har tagit avsked och försäkrat honom min kärlek till honom så finns det så mycket kvar att säga. Jag vill säga;

Tack för att du har kämpat i sju år för att få så mycket tid vi kunde ha tillsammans.

Tack för att du, med all din envishet och tjurighet, har fostrat mig till den jag är.

Tack för att du har ställt upp när jag har behövt det.

Tack för att du fanns.

Jag älskar dig pappa.


Insomnia light

Tillbaks från en härlig vecka i Turkiet. Jag kommer att smått rapportera om vad vi gjorde därborta. Inte så mycket egentligen då vårt huvudsyfte med resan var att koppla av och bara slappa. Det gjorde vi med bravur, men självklart hände det saker. Mer om det sen.

Hemresan startade kl 00.15 turkisk tid med att checka ut från hotellrummet till kockan 8.30 då jag stod i arbetsrummet på skolan. Dagen präglades av föreläsningar och gruppdiskussioner och jag tror att ni alla förstår att det var lite jobbigt att hålla sig vaken. Men med kaffe och några örfilar så gick det. Örfilarna tog jag i enrum, så mitt rykte som en sansad arbetskamrat består fortfarande på jobbet.

Som tur är kommer helgen på en gång, så den ska ägnas åt att vila ut och förbereda mig inför kommande veckor.

Sådärja

Nu har jag nog med mig allting. Pallrar mig hem till tjejen. Imorgon skjutsar en kompis oss till flygplatsen och sen är det Turkiet för en vecka. Jag kommer nog fokusera på sol och bad, så inte så mycket bloggande från min sida.

Sista semesterveckan!

Resfeber och oinbjudna gäster

Resfebern är över mig. Jag vankar oroligt fram och tillbaka. Har jag med mig allting? Något jag glömt? Ja, det är något jag glömt, men vad!?

Igår hade vi en liten kräftskiva hos M. Det var trevligt så när två getingar som kom oinbjudna och ville festa med oss. Vi hade ju sagt att det skulle bara vara vi, men det lyssnade inte dem på. Det är rätt roligt att några fullvuxna karlar blir så rädda för ett par centimeterstora insekter.

När jag och tjejen åt upp våra kräftor, förresten så måste jag säga att är det någon som kan äta kräftor så är det min tjej. Hon äter i stort sett upp allt. Vi andra var mäkta imponerade. Iallafall så bröt vi upp utefesten och gick in för ett parti poker. Återigen möttes jag och M för ett heads'up, fast den här gången gick han ur tävlingen som en vinnare. Bara att gratulera.

Nu ska jag fortsätta febra.

Njuta av det sista

Lugna slappardagar nu inför resan till Turkiet. Passar på att umgås med kompisarna, igår på Attityd och Gränden för några öl. Ikväll en liten kräftskiva och imorgon tvätta och packa.

Semestern börjar ju lida mot sitt slut. En dryg vecka har jag kvar av min semester och som alltid känns det som; Vafan, redan!?!


Lite lite skönt ska det bli att börja jobba, tycker en del av mig. Men då tittar den större delen stint på den delen och säger här ska det bara vara semester! och då försvinner jobbdelen av mig. Så vips är det bara skönt med semester.

Mot badet!


Jag bloggar - alltså vet du

Att blogga medför risker. Eller risker och risker. Det handlar nog mer om att konsekvenserna blir att folk vet mycket mer om mig än vad jag vet om folk.

En konversation kan låta så här....;

Hej!


Hej!


Hur är det?


Jo, det är bra. Kom nyss hem från...


Spanien! Ja jag läste det på din blogg. Kul! Skönt att komma hem, läste jag också.


Jo, det är det. Innan jag börjar jobba så ska jag...


Åka tll Turkiet! Läste det också. Vad roligt att du ska åka iväg med din flickvän.


Sådär kan det hålla på. Vissa historier kan också hålla i sig hur länge som helst. Som
semlaåsikten eller tågincidenten kan jag få höra om än idag. Men vafan. Det kan jag bjuda på. Bara ni också berättar lite vad för tokigt som händer er.

Ett slag för brevet!

Innan jag åkte iväg till Spanien så pratade jag lite med tjejen att det inte kommer bli så måmga sms och samtal mellan oss när jag är borta. Allt blir så mycket dyrare och vi är ganska frekventa av oss att meddela varandra på olika sätt hur det är med oss. Det ger oss en trygghet och det är också vårt sätt att visa varandra omtanke.

Jag löste detta med att kontinuerligt skriva brev till henne. Berättade lite om vad som har hänt eller om något speciellt jag tänkte på just då. Sådär höll jag på i två veckor. När jag berättade för min reskamrat om att jag skrev brev fick jag massa pikar, visserligen med värme, men ändå att det skulle vara något åt det fåniga hållet. Jag är ju iallafall tillräcklig trygg i min manlighet att jag fortsatte skriva brev och jag visste att det uppskattades av tjejen väldigt mycket.

Men är det bara jag som saknar breven? Jag hyllar också smsen, mailen, msn och mms - de har underlättat vardagen något så otroligt, men allt blir så flyktigt. Man kan skicka ett sms för stunden och man kan radera ett sms genom ett par knapptryckningar. datorn kan krascha och alla ens mail försvinner i någon cybersk sophög och kan aldrig bli återfunna.

Ett brev är så mycket stadigare. Man kan ta på det. Det krävs så mycket mer omsorg när man skriver ett brev. Och det är så mycket lättare att kunna bevara dem. När jag flyttade för ett drygt år sen och sorterade om bananlådorna hittade jag en hög med massa brev. Läste dem och blev alldeles varm i hjärtat. Jag kan knappast påstå att det ger samma känsla när jag läser gamla mail från förra månaden. Eller för den delen utprintade mail med maskintext.

Så jag slår ett slag för brevet!

Nu blev det så att vi skickade massa sms till varandra ändå och några samtal blev det också. Så jag har förberett mig med defillibrator och direktlinje till sjukhuset när jag får veta räkningen för min senaste mobilmånad.


15 timmar på 4 dagar

Är för närvarande i Stockholm och kopplar av med familjen. Allt är bra förutom allt resande. Lite skillnad iallafall mellan 2 timmar som idag jämfört med 13 timmar som i måndags. Men så kan man ju å andra sidan säga att jag har rest sammanlagt 15 timmar på 4 dagar......

Pokersammanfattning

Det var kul att spela poker idag. Kanske framför allt för att man vann. Låg någorlunda illa ett tag, men vann två viktiga potter som blev utslagsgivande. Tjejerna var duktiga. Väldigt lättlärda, fast det var mycket fnitter och skratt i början så att jag förfarade för en riktig lång kväll. De kom snabbt in i spelet och hade mer koll jämfört med vissa andra i vår pokerkrets som ändå har spelat i tre år och fortfarande har dåligt koll på ordningen.

Spela poker mot tjejen

Igår bestämde vi grabbar om att ta en pokerkväll idag. Tjejen frågade om hon och hennes kompis fick vara med. Det var helt ok för mig. Större chans att vinna pengar replikerade jag kaxigt. Både de har inga större erfarenheter av att spela, så vi måste till en början förklara de grundläggande reglerna.

Det värsta är om man får skitkort spelet genom och åker ut först. Sånt kan ju hända och då kommer jag få höra om det i hela mitt liv av tjejen. Det får bara inte hända.......

Återigen på resande fot. Snart

Nu är det klart med dem sista veckorna innan jobbet börjar. En liten del av mig tycker att det ska bli skönt att börja jobba. Tillbaks till vardagen och rutinerna så att man vet vad som händer. Men då tittar den övriga delen av mig mycket strängt på den lilla delen och vips så tycker jag enbart att det är skönt med semester.

Jag reser till Stockholm imorgon och stannar där några dagar för att umgås med familjen. Sen åker jag hem för några dagar för att göra ordning för en ytterligare resa utomlands. Jag och tjejen har hittat en billig sistaminutenresa till Turkiet. Givetvis ospecifierat boende så det slutar väl med att vi hamnar på ett fallfärdigt ruckel till hotell. Eller så har vi förhoppningsvis svintur och hamnar på ett som åtminstone har egen WC och dusch.

Det ska bli jätteskönt att åka iväg bara tjejen och jag. Vi har knappt haft tid för varandra den här sommaren, så en vecka bara med varandra borde nog kompensera detta väl.

Spansk dygnsrytm

I Spanien var det väldigt vanligt med siesta på eftermiddagarna. Det var flera affärer som höll stängda mellan 13.00-17.00, vilket var otroligt jobbigt för att det var den enda tiden på hela dagen som man hade fritt och ledarna själva hade siesta. Så vad gjorde man? Man tog siesta själv och det var faktiskt jätteskönt.
Går man upp vid 9-tiden och lägger sig vid 3-tiden på natten varje dag så fanns det en nyttig tanke med siestan. Att det också var okristligt varmt på eftermiddagarna så att den enda tillflykten var en AC-rum tillhörde väl nog också syftet med siestan.

Att den första hosteln vi bodde på i 1,5 vecka inte hade AC var en annan femma, men det kan vi ta sen. S

Siestan blev en vana och den har än så länge följt med hit till Sverige. Träffade P och åt lunch på stan. En pizza med bearnaisesås på. Bara för att man har saknat bearnaisesås så mycket när man var borta.

Knallade runt lite och sen gick jag hem. Läste tidningen och fick en trötthetsattack, så jag lade mig från tidningen, blundande och somnade. Två timmar. Men nu känner man sig bra igen och redo att ta sig an kvällen.

Bara det inte blir en vana det här. Det är ju inte så att hela svenska befolkningen följer den spanska dygnsrytmen.


Tillbaka i Svedala

Det går bara inte att skriva i en blogg och försöka sammanfatta 2,5 veckas resande. Det fanns internetmöjligheter, men jag struntade i dem. Jag ville bara glida och ha kul. Inte tänka på att jag måste kolla mail, blogga och kolla sidor kontinuerligt. Kom hem igår efter 12 timmars resande. Fortfarande trött och lite sliten. Tog en del bilder med kameran. Men eftersom den är ny och jag inte riktigt kan den än, så är jag inte sådär jättenöjd med dem flesta bilderna. Förhoppningsvis kan mina reskamrater skicka mig några bilder, så kanske jag kan publicera dem här. Ett fåtal bilder kommer här iallafall.



Jag i Santiago Bernabeu-stadion.



Vi testade på att bli jagade av en tjur.


Jag, M och A tar en välbehövlig öl.