Efteråt...

Det har varit en lång härlig intensiv helg. Jag får återkomma när krafterna kommit tillbaks för det är intensiva dagar nu också. Studiebesök på förskola, lite audionomen och ultraljud.

Jaja, det lugnar ner sig så småningom.

Brådis, brådis....

Om några dagar fyller lilljäntan ett år.

Det har verkligen gått så satans fort men det hinner jag inte fundera på så mycket just nu. Bråda dagar inför kalaset på lördag - sambon är ju en sån som vill fixa det mesta själv och jag har ju sagt vid ett flertal gånger att det gör hon jättebra. Det blir både gott och mer roligt när det är hemlagat. Men det blir ju det här med att allt stressande.

Så idag irrade jag på Ica Maxi och givetvis hade jag tappat bort inköpslistan och fick handla allt ur minnet. Det gick bra. Bara jäst och pappersmuggar som jag glömde.

Imorgon blir det storstädande och det här ska vi fixa - chokladsås, kolasås, maränger, korvbröd, hämta bord och stolar och så gjorde sambon saft igår. Ja, ni ser...

När vi planerade allt för några veckor sen, så ville jag ha fiskdamm. Är ganska glad över att vi lade ner förslaget.....


Sparka den som......

Mitt uppe i all föräldraledighet och allt häftigt som händer, så är det lätt att glömma om vad som komma skall. En till ska komma i början av juni och det verkar som det kommer att bli fullt upp. Sen en månad tillbaka har barnet i magen börjar sparka och som den sparkar!

Påkvällarna när jag och sambon kopplar av i soffan så brukar hon säga till mig att nu sparkas det. Jag lägger min hand på hennes mage. Det tar några sekunder innan jag tittar på henne med uppspärrade ögon. Men vad gör den?? Sparkar hela tiden som den simmar crawlsim. När lilljäntan låg i sambons mage så sparkades hon ja, men inte lika vilt och ofta som det här barnet.

Och man kan ju se att lilljäntan är, förhållandesvis till andra barn i hennes ålder, ganska lugn av sig. Det här kan ju då betyda att det kommer bli lite vildare framöver.

Man kanske borde helförsäkra hemmet innan det är för sent?

Säg inte det du tänker på!

Jag och sambon satt vid köksbordet och pustade ut efter middagsmaten. Plötlsigt slog en tanke mig och jag var tvungen att lufta den - vad länge sen det var när lilljäntan var sjuk sist....

Vad händer följande natt?

Självklart snorar hon till rejält och är vaken halva natten. Så följande dagar har man bara sett till att hålla oss rätt så isolerade och tagit det lugnt.

Lilljäntan har inte ärvt pappans krankhet när det gäller förkylning. Hon är pigg och glad ändå. Lite, lite gnälligare kanske, men inte mycket.

Nåväl, nu jobbar vi in för att hon ska bli kry till helgen.

Bada! Bada!

Det går i rasande takt med lilljäntans utveckling. Naturligtvis tar jag mig åt äran efter allt hårt arbete med att stimulera hennes utveckling med att ehh...., öhrm...., titta på henne när hon leker och slår klossar mot varandra.

Iallafall, så har hon snappat upp flera tecken och har börjat kommunicera med oss. Hon pekar och visar vad hon vill se på. Hon kan teckna några djur. Hon har vissa problem med att veta vem av mig och sambon som är mamma och pappa, men det ger väl sig.

En av hennes favoritgrej är att bada. Hon stänker och skriker förtjust så fort hon är i badet. Uppenbarligen har hon snappat upp tecknet för att bada, för det vill hon göra jämt. Speciellt vid middagstid då vi brukar göra det, men bara var tredje dag ungefär så hon inte blir torr. Det är svårt att säga nej, när hon har ätit färdigt och tittar bedjande på oss och tecknar "bada" "bada"....

Lyckan blir iallafall total när det väl så är dags och hela badrummet dränks i vatten...

Vad gör man på alla hjärtans dag nuförtiden?

Lite skillnad är det ju. Nu när man har barn. Det går liksom inte att göra det där lilla extra omtänksamma som man kunde göra förr. Nu har man knappt tid att tänka längre än nästa dag. Men vi hann iallafall komma överens om att inte köpa något till varandra, utan bara vara tillsammans och göra saker. Men vad?

Först pratade vi om Gustavsvik, ett badställe. Lilljäntan är ju förtjust i att bada, men det kändes lite väl tidigt med att utsätta henne för äventyrsforsar och jättevågor.

Lek- och buslandet funderade vi på och när vi kollade upp deras hemsida att det var gratis för barn under ett år så kände vi oss manade att passa på. Lilljäntan fyller ju år nästa vecka och då är det för sent.

Så dit åkte vi idag och ja. Det var kul, om man bortser från alla andra barn. Hyfs förekommer inte riktigt och föräldrarna hade väl pungat ut massa riksdaler för sina barn för att kunna få ett par timmars ro med kaffe och Aftonbladet. Det satt hur många som helst sådana på fikaplatserna. Lilljäntan var förtjust i bollhavet och att krypa runt bland mjuka leksaker. Studsmattan var också en hit.

Till sist kände vi föräldrar att det var dags att ge upp och begav oss hemåt. Nu liger damerna i sovrummet helt däckade och snart ska jag fixa ordning ett par hemmagjorda pizzor för kvällen. Tydligen ska vi se melodifestivalen ikväll och det blir som det brukar bli. Jag slår ut med händerna, skakar på huvudet och säger; "vad är det här???"


Händer det nåt?

Jag och lilljäntan satt i hennes rum och lekte. Vad lär hon sig egentligen, tänkte jag. Vi hänger ju bara här och så går vi på promenader och träffar folk. Men stimulerar jag hennes utveckling?

Då pekade hon på en ko och tecknade ko. Några minuter senare ställde hon sig upp och stod jättelänge - egentligen vet jag inte, det var ett sånt där ögonblick då tiden känns jättelångsamt - och i handen hade hon min mobil som hon räckte över till mig utan att tappa balansen.

Ja, okej då. Det händer saker.


Ingen tid för sömn

Bara för att jag skrev det föregående inlägget så blev det knas igår.

Först vaknade hon halv tre och var hungrig. Jaja, gå upp och fixa lite välling. Sen somnade hon om efter några om och men. Jaja, då kommer hon säkert sova lite längre på morgonen.

Nehej du.

Halv sex vaknade hon och ville gå upp. Jaja, gå upp och leka lite. Eller hon lekte i myspölen och jag halvsov bredvid. Ibland räckte hon en leksak till mig och jag svarade "åh, fint.." för att sen halvslumra igen. Sambon gick upp sen för att göra sig ordning frö jobbet och undrade om jag levde eller inte.

Frukost för oss alla tre och vi märkte att lilljäntan började bli trött. Jag lägger mig också så jag kan få sova lite mer. Hejdå till sambon som åkte iväg och vi somnade klockan åtta. Nu får man väl sova ett par timmar iallafall eftersom hon sov så lite innan dess.

Nehej, du.

En halvtimme senare vaknade hon och ville gå upp. Först fick hon leka runt lite i sängen medan jag bryggde en STOR kanna kaffe. Leka vidare, göra ordning lite lunch och efter lunchen började hon tröttna lite. Åt inte så bra och jag tolkade det som att hon var trött. Lade henne och nu kanske man kan göra några saker.

Neheeej, du.

Tjugo minuter senare vaknar hon och vi gjorde oss i ordning för ärenden utomhus. Efter alla ärenden och hemma på kvällen för middag var hon så trött att hon bara ville leka med maten. Kvällsvällingen gick iallafall ner på ett par röda sekunder och sen slocknade hon som en klubbad oxe.

Inte bara hon......

En vanlig dag i pappaledighetens liv

Man kan nästan ställa in klockan efter lilljäntan. Runt sju på morgonen, +/-5 minuter, vaknar hon. Vi myser lite, vilket betyder att hon kastar sig omkring i vår stora säng och jag agerar mest som skydd mot att hon. Sen går vi upp och fixar frukost. Eller jag fixar medan lilljäntan väntar otåligt på sin gröt. Hon äter upp och vi går till hennes rum för att leka lite. Givetvis har jag bryggt lite kaffe för att kunna vakna till ordentligt.

Runt halv tio börjar hon bli lite otålig och jag ordnar mellis. Frukt och sen knoppar hon vid tio. Där kan sovstunden variera från 40 minuter till 1,5 timme. Det är lite problematisk. Man önskade att hon kunde säga till innan att; ok, farsan, nu är jag lite extra trött så jag sover lite längre idag. Men det gör hon ju inte. Istället blåstressar jag med att röja upp i köket, duscha, städa, fixa några ärenden och göra ordning lunch och skötväska. För det mesta hinner jag allt på 40 minuter.

Sen väntar jag. Går in och kollar ifall hon börjar vrida lite på sig som hon brukar göra innan hon vaknar. Till sist vaknar hon och vill leka lite. Leker gör vi. Ibland rycker hon åt sig en bok, håller den upp och tittar på mig. Självklart ska vi läsa Bajsplutten. Klockan närmar sig 12 och det är dags för lunch. Äter gör vi, men ofta tycker lilljäntan att det är roligare att gnida in maten i sitt hår. Färdig med lunchen och jag röjer snabbt i köket.

Tvättar henne, klär på henne och vi går på promenad. Ibland till stan, ibland till Rynningeviken, ibland bara dit näsan pekar.

Vid halv tre blir hon otålig och mellis it is.

Därefter brukar hon somna och vaknar hon inte innan fyra, så väcker jag henne. Annars blir det ett sånt liv vid nattningen.

Hem, leka lite mer, kanske sjunga och dansa lite, hennes mamma kommer hem, mera lek och det är sen dags för middag halv sex-sex. Maten är rolig att leka med och hon vill vara vuxen så därför vill hon äta med min gaffel. Jag får nöja med att äta med hennes lilla röda plastgaffel.

Vi tvättar av henne och byter till pyjamas. Leker lite mer och sen är det puss och god natt och lite kvällsvälling till det. När hon somnat för natten är det dags för sanitation av köket, plocka upp alla leksaker och hinna med lite egentid som för det mesta slutar på soffan.

Imorgon är det en ny

Comeback

Förra veckan knåpade jag ihop den sista delen av resan och ägnade ganska bra tid åt den. Ville förhandsgranska texten och sen fixa några detaljer och då försvann texten. Kast med en mellanstor laptop var nära gången, men lyckades sansa mig för att inte väcka damerna.

Där försvann motivationen till bloggandet för ett tag. Det är precis som träning. Man måste hålla igång för att det ska rulla på. Gör man ett uppehåll, då är det så svårt och jobbigt att sätta igång igen. Men på med pannbandet och spotta i nävarna (bildligt talat alltså) och så kör vi igen!