Det är visst staffanskjorta!

Häromdagen skulle några av eleverna hämta kläder för luciatåget. Såna saker är viktiga, ska ni veta. Känslan av att veta att alla har en ger trygghet och man slipper uppdatera sig varje dag ifall de har köpt en eller inte och det slutar alltid med att en förälder får panikköpa luciakläder på luciamorgonen på någon obskyr morgontidig affär.

Ett par grabbar proteserade högljutt om att ha klänningar på sig och jag sa som det var. Det är inga luciaklänningar ni ska ha på er, utan staffanskjortor. Samma sak, säger de. Absolut inte, säger jag.

Så går vi dit och vi botaniserar bland luciakläderna och hittade ett par tillräckligt stora för dem. Nja, det är lite spets på skjortkragarna och ärmarna - men de är staffanskjortor, lita på mig!

Bring it on!

Flera år i rad har jag varit inblandad i julavslutningar eller luciatåg. För det mesta har det varit självvalt och ibland har det varit så att mina elever har deltagit själva och då har man fått vara med för att stötta.

I år skulle inte det vara så och jag tyckte att det var jätteskönt. Nu kan man fokusera på skolarbetet för fullt istället och inte hålla på med luciaträning, sångträning, organisatoriskt arbete, hitta tider och så.

Men i år skulle man självklart ändra på klassfördelningen med ansvarsområden och givetvis fick min klass uppgiften att delta på luciatåget.

Jaja, bara att ta tag i det. Men den här gången skulle jag inte vara så mycket inblandad. Gå på möten för att uppdatera sig om datum, tider och sånt - det var okej, men inget mer. Jag skulle minsann sitta tyst på mötena.

Det är svårt. Jättesvårt.

Så jag var ju tvungen att öppna min käft och påpeka massa saker och komma med förslag. Men jag tog iallafall inte på mig någon större uppgift. Bra det.

Hoppas man klarar sig fram till luciadagen......

Rätt meninslöst inlägg

Vaknade i morse och tänkte att det är ju skönt att det är torsdag iallafall. Inte långt till helgen. Sen slog verkligheten mig i ansiktet och jag kom på att det bara var onsdag.

Nåväl, imorgon får jag den känslan.

Dags att sova och komma dit snabbare då.


Pizzan som satte sig...

För några veckor sen ville klassen gå på bio en kväll och också käka en bit innan. Så vi bestämde oss för att göra det och igår var det av. Först träffade vi på Pizzaplaneten och käkade. Jag tog en vanlig pizza och blev proppmätt. Därefter ville eleverna till affären för att ladda upp med proviant under filmen. Jag var fortfarande proppmätt och förstod inte hur de skulle kunna äta mer.

Sen gick vi till filmstaden och hämtade biljetter till Madagaskar 2. Jag ville se James Bond men mitt förslag fick bara en (1) röst. Så Madagaskarfilmen blev det. Innan filmen funderade jag på om jag skulle köpa nåt att tugga på under filmen, men jag var fortfarande proppmätt av pizzan, så det blev inget.

Under filmen, som var ok, höll jag på att nicka till flera gånger.

Inte filmens fel, mer sömnbrist och massa jobb.

Efter filmen skildes vi åt och sambon med lilljäntan mötte upp mig efter att ha varit hos en vän hela dagen. Vi gick hem, jag gav lilljäntan kvällsvälling, funderade på om jag skulle äta nåt, men var fortfarande proppmätt av pizzan och vi somnade tillsammans...

Ny dag, nya tag!


Mässan

I lördags var vi ju på öl- och whiskymässa. En ganska liten och gemytlig mässa där man hann testa de flesta stationerna. Givetvis inte alla ölsorter, för då hade man inte suttit här och skrivit.

Men det är som det är. Man provsmakar de fyra-fem första ölen, sen har man bedövat smaklökarna, speciellt efter ett par whiskyprövningar, och det var sen mest att hålla sig på banan.

Fick man någon ny favorit? Nja, Örebro bitter var en som överraskade mig, Ett märke som hette Kwack nånting, ja konstigt namn, var helt okej och då fick jag veta att den var 12-procentig. Normalt avskyr jag all öl som har mer än 5,8 procent, men den smakade ändå okej.

Innan stängningdags avvek vi från platsen,kollade stan lite, käkade på BKoch till sist taxi hem.

Klockan halv sex på morgonen ville lilljäntan ha välling.

Inte så att man dansade sig till köket, kan jag säga....

Redan måndag?

En intensiv helg är gången och jag vill mest ha helg igen.

Kallt, kall och halt, halt i morse. Kunde inte tänka mig att man hade sandat cykelbanorna, så jag tog bilen. På med värmen och lite Håkan Hellström på cd-spelaren och det blev faktiskt lite okej igen.

Men bara lite....

Namnsdag

Innan jag gör dagen, så vill jag gratulera mina två damer på namnsdagen!

Men vad sjunger man på en sån bemärkelsedag? Jag hade köpt en liten present och när de vaknade så ville jag vara lite festlig och skulle klämma till med en sång. Men vilken? Jag hade hört en variant på födelsedagssång, nåt med Vi firar denna dag med blommor och....blad? Och så nånting mer....?

Så sjöng jag. Det framgick nog ändå vad jag ville.

Dyrbara erfarenheter

Idag kommer bror på besök och han har den goda smaken att dyka upp precis då det är öl- och whiskymässa här i stan. Det är tänkt så att vi ölkonässörer ska dit och provsmaka några exotiska, välkända och konstiga ölsorter.

Det är ju inte första gången för mig. Så min erfarenhet säger att först ska man äta mycket, så man klarar av att prova mer än 10 olika ölsorter. Sen ska man ta de konstigaste först som magen kan bearbeta. När man känner att magen börjar grymta lite grann, då provar man de lite mer välkända som man känner igen.

Man kan sånt här. Dyrbara erfarenheter dock.

Håll dig vaken!

Vi, personalen, ska få sluta en dag tidigare inför jullovet. Varför vet jag inte, men det är bara att tacka och ta emot. Nu är det inte så att man får nånting utan att ge nånting, så idag har vi haft föreläsningar och information om dövblinda och olika åtgärder man kan vidta för att underlätta tillvaron så mycket som möjligt för dem.

Ett mycket viktigt ämne givetvis, men det är sannerligen inte lätt för ett småbarnsfarsa med sömnbrist att hålla sig vaken hela tiden. Några mentala bitchslappar och sitta så obekvämt som möjligt för att hålla sig vaken.

Hem för att ta hand om ruljangsen hemma. Sambon var ute på bio. Lilljäntan somnade snabbt (yes!) och jag har parkerat mig på soffan efter disk och småplock.

Snart somnar jag också....

Lillfinger och en klubbad oxe

Man sitter på det där fackkrismöte och den trogne lokala ombudsmannen ser på oss med bedjande ögon om inte någon kan ställa upp och representera i olika bokstavskombinationsmöten.

Som en SO-lärare man är, så frågar man vad dessa kombinationer betyder och vad det innebär att delta på dem. Och vips så trodde alla att jag var intresserad att vara representant. Ger man lillfingret, så. Fick värja mig med att barrikadera mig med att välta bordet, kasta mig ut från rummet och låsa in mig på toaletten. Inte riktigt så, men det kändes nästan så.

Till sist fick jag ta mitt tyngsta värjningsargument. Jag ska ju vara pappaledig nu till vårterminen så det ligger ju helt fel tidsmässigt. Det gick de med på, men tisslade och tasslade om att jag kanske skulle kunna ta itu med det efter sommaren?

Lillfingret. Lillfingret!! Att man inte lär sig..

Sen gick vi i samlad trupp till Drängen där jag tog en löjromtoast till förrätt och en hjälmargös till varmrätt. Efter det var jag trött som en klubbad oxe, man blir det efter att ha värjt mot rekryteringsförsök i en timme, och cyklade hem där jag halvsomnade på soffan medan sambon kollade på Grey's anatomy.

Jag behöver helg....

What a night!

Inatt vaknade lilljäntan halv två och ville ha lite mat. Sen kunde hon inte somna om, så det var bara att kämpa på tills hon till slut somnade vid fyra-tiden.

Det var inte så att man studsade upp från sängen i morse.

Så hela dagen har varit seg idag, men ändå några lektioner, ett vikariepass och ett utvecklingssamtal avverkade idag. Ganska bra jobbat, om man får säga det själv.

Men inte är dagen slut för det - om en kvart så ska vi ha fackmöte och det är lite krisartat sådant. Vår trogne lokala ombudsman ska gå i pension till jul och frivilliga kandidater till att ta över platsen har inte varit så anstormande. Ingen har visat intresse. Så nu ska vi träffas och diskutera hur vi ska göra. Kanske någon då känner sig manad att vifta med flaggan och arbeta för oss proletärers bästa.

Därefter, som en lockelse, ska vi till en restaurang och äta lite gott. Får äta snabbt och be dem skynda med efterrätten så jag kommer hem tidigt. Man vill ju inte missa nattningen för lilljäntan.

Not into my privata bubbla

Förra veckan diskuterade min klass och jag om samla in pengar till en framtida skolresa. Nuförtiden får man ju inte casha in av eleverna, utan det ska betalas helt utan deras surt förvärvade fickpengar.

Tufft läge, men vad ska man göra?

Det finns ju olika grejer man kan sälja - julvykort, strumpor, jultidningar, salami, yadayadayada för att behålla överskottet till just skolresor. Man har ju egen erfarenhet av det när man spelade fotboll i sina unga år och sålde massa sportstrumpor för att finansiera ett träningsläger. Det var skitenkelt - jag gav en kassa strumpor till morsan som sålde slut på dem på sitt jobb. Jobbar man på ett dagis och målgruppen är småbarnsföräldrar, så går det förmodligen åt strumpor.

Men vad skulle vi sälja nu då för att få in lite deg för skolresan?

En elev hade genom sitt fotbollslag sålt strumpor och underkläder från "New body" och det hade gått ganska bra. Jag har också personlig erfarenhet av dem efter att brorsan som tränar ett innebandylag tvingade mig att köpa ett paket. Så vi beslutade att ge det ett försök och skickade en intresseanmälan till företaget och jag fick vara kontaktperson. Enklast så.

Bara ett par timmar senare ringer de till mig och berättar lite hur de gör. De skickar ett varuprov som för att visa upp lite vad de har och vad man kan sälja. Först så frågade de mig; använder du långa eller korta strumpor? 

Tja, det beror ju på årstiden, svarade jag. Men långa just nu.

Sen frågade de mig - vad använder du för kalsongmodell och vilken storlek har du?


Nu vet jag inte hur ni och era privata bubblor är, men i min privata bubbla så ingår det kalsongmodell och storlek. Så jag tvekade instinktivt först, men berättade sen hur det låg till.

Så nu har de skickat ett varuprov och jag vet inte riktigt. Ska jag visa de för eleverna? Ja, så här ser grejerna ut. Vad säger ni? Ska vi prångla underkläder??

Zlatan, Zlatan, Zlatan

Rätt så givet att han skulle få guldbollen.

Jag har sagt det förr och säger det igen;

Jag tror inte att alla egentligen fattar hur stor Zlatan är. Vi kommer inte ha någon sådan världsspelare efter honom på många många år.....

Fotbollsgalan

Håkan Hellström sjunger min nya favoritlåt; "Jag vet inte vem jag är, men jag vet att jag är din"

Jag ryser!!


Köttmarknaden på Ica

En lugn helg med städning och bara vara-mentalitet här hemma.

I morse när vi skulle upp, så upptäckte vi att det inte fanns så mycket frukostalternativ i kylen. Jag klädde på mig de första bästa kläderna jag hittade - urtvättad t-shirt med med det revolutionära trycket "Chopper Freedom rider", gråa mysbyxor och en brun cardigan som tappat formen totalt. Men, hey, jag skulle bara köpa juice och ost.

Väl nere i affären förstod jag att jag var inte ensam med den klädlösningen. I affären strosade det flera människor med urtvättade tröjor och mysbyxor. Utom en person. En tjej i 20-års åldern med en kort skotskrutig kjol, såna där svarta stövlar som ALLA tjejer har, festlinne och sminkad för utekväll.

Aah, bortamatch tänkte jag. Men när jag skulle gå hemåt, så såg jag henne gå med en hund. Ja, man kanske skulle kunna hitta sitt livs kärlek på Ica en söndagsmorgon. Fast där fanns bara sunkiga klädda killar med gråa mysbyxor och bruna söndertvättade cardigans den här gången.

Bättre lycka nästa gång!
 


Omöjligt uppdrag

Flera elever har kommenterat mitt utseende idag;

Du ser nyvaken ut!

Försök själv se som en nyknoppad sommarängsblomma när du har gått upp två gånger tre nätter i rad, vara vaken en halvtimme varje gång och det är mörka november......

Men, så sa jag inte. Jag bara ryckte på axlarna, nickade medgivande, tog en slurk kaffe och bad dem fortsätta med sitt...

Som en blöt yllefilt

Nu märker man av novembermörkret.

Det är mörkt när man går upp.

Det är mulet hela dagen.

Det är mörkt när man åker hem från jobbet.

Inte så jäkla konstigt att man är trött. Dessutom den här känslan av blöt yllefilt över en. Det är kallt, det är fuktigt, denna blötkyla som går ända in i märgen.

Just nu vill jag bara hem, klä på mig lite extra varmt och krypa ner i en varm säng. Sånt kunde man göra för ett år sen. Nu är det snabbt hem, snabbt äta en macka och snabbt åka iväg till badhallen för babysim. Och jag har kollat typ fem gånger om badbyxorna verkligen är nedpackade i ryggsäcken.

Och, ja det är dem. Eller vänta nu?

Bäst att kolla igen....


Tillbaks upp på hästen

Tillbaks på jobbet och det var nästan som en AIK-måndag.

Inte så att det sparkades massa människor, men rörigt var det. Fullspäckat med lektioner, så inte en chans till att kunna smala ihop sig lite och veta vad som händer och framför allt veta vad som hänt. Nu var det bara att köra på och höfta så mycket man kunde.

Nu är dagens lektioner avklarade och man sitter lite utmattad här. En kopp stärkande kaffe och sen är det dags att ta itu med alla obesvarade mail, förfrågningar och ouppklarade pappersarbeten.

AIK just nu

Karusell.

Cirkus.

Freakshow.

Kalle Anka-land.

Typ så...

Fars dag

För mig och 42 999 var det första gången vi ärades som farsor. Man hade ju varit lite spänd och förväntansfull inför dagen.

På något sätt känns det som att första presenten anger tonen för hur framtida presenttyper kommer att vara.

Ful slips - fula kläder.

Paketlösningar som "duschtvål och deo i ett" - enkla paketlösningar som skjorta+slips för 99 kronor

Teckningar - massa teckningar som man inte vet vad man ska göra sig av med. Spara? Var då? På vinden?

Men mina farhågor var ogrundade.

Jag fick en prenumeration på Sportmagasinet. Perfekt! Nu känner jag trygghet inför framtiden....

Tandgnisslan

Man hade hört att det skulle vara jobbigt när ungar får sina första tänder. Mycket gråt och sånt. Ingenting av den varan var det för oss. Tvärtom, hon sov hela nätterna och jag började tro att det där med tandgnisslan bara var en myt.

Men inatt....

Ojojoj...

Det började med att hon vaknade vid tre och verkligen gallskrek. Ofta räcker det med att vagga spjälsängen lite för att hon ska somna om, men inte den här gången. Så det var bara att ta henne upp och gå lite med henne. Då tystnade hon, förutom lite snörvlingar och massa salivproduktion som hamnade överallt på min överkropp.

Efter några tysta minuter försökte jag lägga henne, men då vaknade hon till och gallskrek igen. Bara att ta upp henne igen och gå omkring med henne. Och så höll vi på. Till slut däckade hon totalt och jag hakade på.

Men ett par timmar senare var det dags igen. Som en perfekt tajming hade min mor kommit på helgbesök, så hon ställde gladeligen upp för att passa henne. Då tog man tillfället i akt att sova i lugn och ro.

Fast jag drömde om att lilljäntan hade fått fler tänder, så att så jävla bra sov man inte.....

Starkt jobbat, farsan.....

Här hade man laddat hela dagen. Lite näring hos P i form av två chokladbollar, promenad ute med lilljäntan, packat ner handduken och en plastpåse för att lägga allt blött i den så att inte ryggsäcken blir blöt.

Det var dags för fortsättningskursen i babysim. Nu skulle agnarna skiljas från vetet, nu skulle framtida os-stjärnor i simmning vaskas fram, det var idag det var dags.

Vi åkte dit, inte så i god tid, men väl framme med många minuters marginal plockade jag upp min handduk och plastpåse. Tja, det var allt. Smart nog, så hade jag glömt packa ner mina badbyxor. Som den målinriktade kille jag är, så försökte jag klura fram olika lösningar - så jag gick först till receptionen för att fråga om man kunde hyra ett par badbyxor. Nej var svaret, men du kanske hittar ett par som ligger i den kvarglömda lådan.

Hell no! var mitt svar och mina känslor för begagnade kläder ryste genom ryggraden.

Som ett  desperat sista långskott sprang jag in i den närmaste mataffären för att om möjligt kunna hitta ett par badbyxor. Det närmaste jag hittade var väl ett par tanttrosor och det skulle nog inte godkännas av de ansvariga för badhallen.

Moloket fick jag bekänna för min sambo om vad som hänt och det var bara för oss att ge återbud och åka hem som en agn skiljd från vetet och minskad sannolikhet för os-flärd om 16-20 år......

Önskad effekt av finanskrisen

Igår gick det en reportage på nyheterna om hur vårt köpbeteende ändras när det blir lågkonjuktur. Generella saker drogs, mindre utgifter till restaurangsbesök och dyra grejer, mer chips och choklad köps för att man ska unna sig och mindre köp av barnleksaker och blöjor.

Det sista fattade jag inte.

Skiter barn mindre när det är lågkonjuktur?

Då tycker jag helt klart att lilljäntan borde ta till sig det här....


Numera mycket pappablogg....

Igår tyckte jag mig se någon smuts i lilljäntans mun. Jag försökte avlägsna den, vilket inte är det allra lättaste med en bångstyrig bebis.

Den var rispig och satt fast. Efter några tysta svordomar slog det mig att det var en tand! Det går så fort nu.

Idag en tand, imorgon knackar det väl på dörren och det står nån som vill ta med lilljäntan på dejt......

Jag hänger inte riktigt med längre.....

Ladda med kaffe inför sovstunden

Det är ju ingen hemlighet att sömnbrist är en permanent del av tillvaron när man är småbarnsförälder. Tipset man får är att man ska passa på att sova lite när barnet tar sina naps under dagen.

Där har vi ett problem.

Lilljäntan vaknar sisådär sex-sju på morgonen och det är bara att gå upp och göra dagen. Vanligtvis har man gått upp en gång under natten för att ge henne mat och, ifall det går illa, så måste man vagga henne en stund innan hon somnar igen. Det är ganska självklart då att jag måste hälla i mig kaffe på morgonen för att jag inte ska somna till när hon leker omkring och jag ligger bredvid för att se att inget otäckt händer. Två-tre koppar behövs det.

Efter ett par timmar brukar lilljäntan förstå; "vänta nu, jag gick ju upp sex i morse!" och blir jättetrött och lite smågnällig. Då får man rycka in, ge lite frukost och sen somnar hon för en timme. Själv står man nu, fullproppad med kaffe, och kan absolut inte sova själv.

Drick inte kaffe på morgonen då pucko, kanske ni tänker - men hur ska man då hålla sig vaken på morgonkvisten?

Jag får fortsätta luska ut det här medan hon sover. Kanske ska man brygga lite mer kaffe?


Pappa motivationscoachen

När man köper barnmat så finns det såna där med åldersnivåer. Första från fyra månader, nästa från sex månader och så vidare.

De olika nivåerna har olika konsistenser i maten - fyramånadersnivån är ren och slät puré, sexmånadersnivån är lite grövre och åttamånadersnivån innehåller bitar som barn ska lära sig att tugga då det är snart dags för tänderna att växa fram.

Lilljäntan har inte fått några tänder än och vi har inte kört så hårt med åttamånadersburkarna än sen hon fyllde åtta månader för dryga veckan sen. Igår tänkte att vi skulle prova med en åttamånadersburk som hade rejäla bitar, iallafall sett utifrån en som bara har ätit puréer.

Det kan ju, som alla förstår, vara lite obehagligt att käka såna bitar för första gången, så man försöker få till en så positiv smakupplevelse som möjligt.

Så hon tar en tugga, grimaserar och tittar lite frågande på mig. Då ställer jag upp, applåderar och berömmer henne. En till tugga och ytterligare grimaserande - då kör jag igång en hejaramsa. Och så håller vi på. Hon har inte riktigt tagit bitarna till sitt hjärta än, men vi närmar oss.

Nu ska jag klippa lite konfetti som förberedelse för morgondagens middag....


Fotbollstankar

Man hann delvis kolla på Liverpool igår. De har varit ett ljus i det kompakta fotbollsmörkret för mig under hösten med AIK:s skrala spel och allt tjafs om Norlings avgång eller inte. Man kanske borde kolla åren innan och se hur det gick när man kickar en tränare. Det blir aldrig bra och AIK behöver Norling.

Iallafall, Pool har ju efter en skakig inledning verkligen visat att man vill vara med i guldstriden från början och lyckades bland annat vinna mot Man United (äntligen!) och Chelsea borta (ÄNTLIGEN!!). Man tänkte att matchen mot Spurs borta skulle kanske vara lite svårt efter deras oavgjorda turmatch mot Arsenal så att de fick en självförtroendeboost.

Efter en halvtimme av matchen slutade jag oroa mig. Liverpool var ju helt överlägsna och ett måls inledning var verkligen i underkant. Men Redknapp har ju sålt sin själ till djävulen och efter en enda målchans så vann de över Pool med 2-1. Vad i helvete hände!? Men, men det är bara att gratulera Spurs och deras fans. Det ser ju fortfarande bra ut för Pool, men det är nu det gäller. United och Chelsea har satt igång maskineriet och de måste hänga med nu.

Full rulle

Det har hänt en del den senaste veckan. Eleverna har haft höstlov, men icke vi lärare. Istället har jag och en till ordnat en kategoriträff för so-lärare från olika delar av landet. Kul och bra diskussioner. En kväll gick vi till restaurangen A Mano. Toskansk inriktning och förbannat gott!

Efter dessa två dagar tänkte jag att nu ska det bli skönt med lite ledigt. Då åker sambon på maginfluensa och har blivit sjukskriven. Då blir det det så att jag tar över föräldraledigheten och ska ta hand om lilljäntan fram till nästa måndag.

En liten del av mig tänker på eleverna och det arbete som vi missar, men familjen kommer först. Alltid.

Det är bra också, med tanke på att man kan se det här som försäsongsträning för mig inför våren. En veckas pappaledighet och jag kan sen utvärdera mig själv hur det har gått. Vad var bra? Vad kan bli bättre? Hur mycket kaffe bör jag klara mig på? Och så vidare.

Idag åkte jag till minneslunden med lilljäntan och tog även med sambon så hon skulle få lite luft i sig och tände ett ljus. För de som inte längre är med oss. Men i våra minnen...