Nu börjar det lugna ner sig

Julen har varit ganska hektiskt med en hel del hattande mellan olika släktingar. Men det har varit riktigt trevligt med god mat och sjuhelsikes massa julklappar till lilljäntan.

Det är tur att hon bara är tio månader och förhoppningsvis inte kommer ihåg hur mycket julklappar hon har fått, annars har vi (släktingarna egentligen, av oss fick hon bara två) satt nivån på antal julklappar varje år och då blir det ytterst dyra julhelger framöver.

Men alla julklappar var utmärkta och nu har lilljäntan en hel del att leka med.

Vi bestämde oss för att stanna i Stockholm ett par dagar extra. Kanske gå på mellandagsrean och det gjorde vi idag.

Jag kan bara konstatera. Jag+rea är inte lika med 2. Fy fan vad det var folk och jag klarar inte av att trängas med människor för att armbåga mig fram till den sista utsorterade t-shirten från maj '08 som ändå bara finns i storlek XL. Jag botaniserar helst i en tom affär, kanske inte jättetom - det skulle nog inte vara så bra, affärsmässigt sett, men iallafall när jag är där.

Imorgon ska jag hjälpa morsan att slänga några saker till tippen, sen är det fotboll och inte mycket mer än så. Skönt!

Slänga sig som en kamikazepilot

Helg och då passar sambon bli sjuk. Graviditet plus sjukdom är ingen bra kombination, så hon fick spendera större, eller hela, dagen i sovrummet, medan jag och lilljäntan fick göra dagen.

Det innebär ju också en hel del markservice, som att laga mat, diska, sortera tvätt och yada, yada. Det är inet så lätt när en unge som kan krypa väldigt snabbt och som är väldigt nyfiken. Allt som ligger på golvet är intressant och ska provsmakas. Helst måste hon göra det riktigt snabbt innan en kamikazedykande farsa slänger sig för att förhoppningsvis ta bort grusstenen, dammtussen eller vad det nu kan vara innan hon tagit in den i munnen.

Annars får man gräva lite i munnen och hon har tänder och hon biter hårt.....

Men dagarna går fort när man har roligt, nyligen slocknade lilljäntan och det är inte långt ifrån att hennes farsa gör samma sak snart....

You ain't seen nothing yet!

Ens gränser vad man tycker är äckligt tänjs ganska mycket när man har barn.

Jag gör saker som jag aldrig ens skulle ta med tång och dubbla plasthandskar på. Jag reflekterade inte så mycket på det förrän vi åt middag med min mamma och mina syskon förra veckan. Vi åt och hade trevligt samtidigt som jag matade lilljäntan. Vid efterrätten, tårta för oss, fruktpuré för henne, så daskade hon till sin sked så att fruktpurén kom på hennes hand.

Jag satt där och försökte komma fram till en lösning. Torka bort fruktpurén innan hon börjar kladda ner sig själv eller, ännu värre, mig. Var klantig nog att inte ha papper i närheten, så jag fick göra det som måste göras - tog hennes hand och slickade upp fruktpurén.

Mina syskon reagerade med att vrida sig i plågor och ylade om hur äckligt det var.

Det kanske det var, men om de reagerade så på det där. Ja, då kommer det bli jobbigt för dem i framtiden när de ska ha egna barn.

Det där var ingenting. Jag tänkte skriva några otroligt äckliga saker som man har varit med om de senaste tio månaderna, men besparar det för dem.

Jag menar, de blir ju så otroligt äcklade för lite  uppslickad fruktpuré..


Det årliga julklappsbytet och slutspurten

Igår samlades vi, grabbar med respektive, för det årliga julklappsbytet. Eftersom förra årets regler var både krångliga och röriga, bestämde vi oss för nya regler som även dem var i början krångliga och röriga.

Tjejerna, min sambo och M:s flickvän var frustrerade över oss grabbars trögtänkhet och ifrågasättande av turordningen med följande regler, men det är som det är. Vi måste lufta våra misstänkligheter och verbalt undanröja alla former av misstänkt uppgjordhet och att reglerna inte är till vår nackdel.

Till slut kom vi överens om turordningen och reglerna. Två tärningar var i centrum och för att kunna få en julklapp och byta den, måste man slå tärningarna så att de visar likadana siffror. Alltså 1-1, 2-2 eller 3-3 och så vidare. Under en viss tidsgräns som ingen visste om. Det kunde alltså sluta när som helst.

Efter en lång rafflande uppgörelse, så slutade det med att jag fick två kökshanddukar och en tapaskokbok. Helt okej.

Natten blev lite tung på grund av en stackars liten flicka som hade ont, men som förhoppningsvis repar sig snart och det var inte en glad och pigg Tobbe som studsade till jobbet idag.

Men det är sista dagen idag. Ett par timmar till för städning och undanröjning, sen väntar 8 månaders pappaledighet.

Spurten nu!!

Här får du en armbåge för ditt jävla tjat om 'eget ansvar'!

Idag hade vi sport- och lekdag för eleverna. Olika tävlingar i skicklighet genomfördes och priserna var en frosseri av godis. Obekräftade rykten nådde mig att man hade köpt godis för 1500 kronor.

Det är ganska mycket.

Höjdpunkten var en innebandymatch mellan eleverna och lärarna. Givetvis kände jag av plikten och ställde upp. Kan säga att jag inte spelat innebandy på flera år, så ovanan var rätt så stor och man kände sig lite nederlagstippade när motståndarna ställde upp med vältränade innebandyspelare varav ett par stycken figurerade i juniorlandslag och sånt. Dessutom visste man ju inte ifall några elever skulle ta tillfället i akt och hämnas för dåilga resultat eller alla förmaningar vi lärare har gett dem.

Men med intensivt och småfult försvarsspel lyckades vi gneta oss till 1-1.

Sen skulle det vara samma sak med tjejerna, fast där fick vi hjälpa till då de befann sig i kraftigt manfall. (Där fick jag till det!) Ställde upp enbart för att stå i försvaret och stanna där. Konditionen försvann vid den första matchen. Men tjejerna kämpade på bra. Jag blev till och med så tacklad att en blev utvisad. Sen fick jag ett stenhårt frislag på låret - fick alltså mer stryk i den matchen än första..... Tack vare duktiga anfallare så vann vi med 2-0.

Nu värker benen och träningsvärk är att vänta. Bara två dagar kvar nu....

Here we go again

Vad kan jag säga?

Att det är en slump?

Att jag har starka soldater?

Att jag och sambon är oerhört kompatibla med varandra?

Nåväl, i september kände sambon sig lite konstig och åkte till vårdcentralen för att kolla upp sig. Hon ringde på stubben till mig och berättade den stora nyheten. Tillökning väntade!

Det var ju inte riktigt planerat - men vafan, vi kör! Lika bra att ta alla på en gång när man ändå har vanan inne att vara uppe på nätterna och byta ruskiga bajsblöjor. (De senaste har varit oj, oj, oj! Jag har sagt att nu får det vara slut med katrinplommonpuré, eller så äter lilljäntan indisk mat utan att vi vet om det...)

I slutet av maj blir vi fyra.

Helt otroligt. Helt otroligt!


Helgen

I fredags smashade SMHI med varningar om snöoväder och halka i Svealand och bad alla att inte ta bilen denna armageddondag - så vi tänkte att det vore spännande och tog bilen till Stockholm genom snöovädret som växlade till regnväder i Eskilstunatrakten. Väl framme tog lilljäntans farmor emot oss och bjöd på lite käk.

På lördagen tänkte vi åka till Skansen för att knalla runt på julmarknad och eventuellt råka krocka på nåt luciatåg. Barnvagn och tunnelbana plus buss är ingen lyckad kombination, så vi tog bilen och plockade upp min syster på vägen som ville hänga med. När vi närmade oss Djurgården, så föreslog jag att vi parkerar lite utanför för att det kommer vara proppfullt där, men syrran och sambon insisterade på att det visst skulle finnas massor med parkeringsplatser att vältra oss i, så vi gjorde ett försök.

När vi gled in i höjd med Nationalmuséet och fastnade i en lång bilkö, insåg vi att det skulle bli krig. Efter att ha irrat runt ett par varv utan ett sikte av tomma parkeringsplatser gav vi upp och jag kunde inte låta bli att undslippa ett tyst "vad var det jag sa?".

Detta gjorde tjejerna så molokna att de inte ville gå den lilla biten mellan Östermalm och Djurgården, så vi åkte hemåt till Solna och gick runt i centrum där istället.

Skansens julmarknad - Solna centrum. Samma sak.

På kvällen åt vi god middag och spelade lite spel. Morsan fick några födelsedagspresenter.

Idag åkte vi till Eskilstuna för att fira sambons mammas födelsedag. Det bjöds på pajer och gott.

Sen var dags att komma hem.

Det firade lilljäntan med att braka loss med bajs. Alla sätt att fira är väl......, bra?

Nu är det över

Den senaste veckan har det ringt luciasånger hela tiden i mitt huvud. Min klass skulle vara med och anordna lucia tillsammans med några andra klasser. Det blev som det brukade bli.

Kaos, kaos, mera kaos.

Man har funderat fram och tillbaka om hur allt skulle bli. Man har varit med förr och det brukade bli rörigt, men ändå lösa sig.

Men den här gången var jag faktiskt riktigt orolig. Så hela den här veckan har det varit intensivträning, uppföljning, diskussioner, krismöten och hela baletten.

Genrepet igår satt bra med vissa frågetecken och då tändes det ett hopp att det kanske ändå skulle fixa sig.

Så i morse var man ju nästan ett vrak. Hade sovit dåligt hela veckan, inte bara på grund av det - betygssättning, lilljäntan och julplanerande bidrog med sitt också.

Så till jobbet på morgonen, alla elever fanns på plats, ombytta och nervösa och då sätter vi igång.

Och det blev bra. Jättebra!

Nu fan ska jag sova som ett spädbarn utan behov av välling i natt! 

De'e'mycke'nu... Ja'tycke'de...

Torftigt med inlägg, men inte torftigt med saker att göra.

Onsdags - HLR-kurs om barn.

Torsdags - Babysim

Fredags - fixa hemma

Lördags - Julmarknad och glöggstund med M och A

Söndags - Glöggkalas hos J och M, sen o helga natt-konserten.

Måndags - Jobb och massa jobb med Lucia som man inte räknade med.

Tisdags - Mer luciajobb och sen stan för att fixa lite. Tvättstugan.

Onsdag - HLR-kurs om barn del 2

På torsdag - Babysim

På fredag - Luciafirande och sen bil till Stockholm för att under helgen fira både min och sambons mor på deras födelsedagar.

Det är lite mycket som händer, men man skymtar målsnöret därborta.....

En glad överraskning

Igår inför dagens sista lektion stressade jag mig som vanligt till nästa lektion. Kom dit, öppnade dörren och då uppmärksammade jag att en elev stod vid dörren med en tårta.

Okej...

Eleven plus några till ville tacka mig för den tiden som varit med tanke på att jag snart ska på föräldraledighet.

Jättesnällt!

Så vi satt en stund och åt tårta, pratade lite om olika saker och till sist tackade jag igen (säkert ett tiotal gånger, man vet liksom inte om de verkligen förstår att man verkligen är tacksam), sen var jag tvungen att vara lite småsträng och be dem sätta igång med deras skolarbete.

Sen var jag glad hela dagen.

Det behövdes. Med tanke på att man skulle på kurs på kvällen..

Det är skillnad på folk och folk

Middag till lilljäntan: Pasta med broccoli och vitlök, ringlad med olivolja och par nypor riven parmesan.

Middag till mamma och pappa: Fiskbullar med hummersås......

Tuesday working tuesday

När man nästan tappar sin frukosttallrik på morgonen, så att halva innehållet med fil och müsli skvätter ut vid sängen - då borde man ta det som ett signal att det kan bli en kymig dag.

Jag borde tänkt på att det var tisdag idag.

Full rulle med jobb, lektioner, lektioner och lektioner, som har innehållit mycket piska för att få eleverna bli färdiga med sina arbeten. Nej, det räcker inte med att skriva "Jag tycker så" - argumentera för din åsikt! Sen när den sista lektionen var avklarad, då rycker jag in för lite läxhjälp för ett par elever.

Nu är jag precis färdig. Ögonen hänger ner till tangentbordet och huvudet spränger. Ett massa arbeten ligger på hög, men det får jag ta itu med i morgon.

Nu sprang en arbetskollega in här och sa att det skulle vara ett obligatoriskt besök på ett ställe nu på eftermiddagen. Men, vaf... hann jag tänka innan vi kollade upp mailen och det stod att besök skulle göras om det fanns intresse.

Kanske, men absolut inte idag.

Inte idag......

I korthet

En intensiv helg till handlingarna;

Fredag: Jobb och sen till Eskilstuna med familj för att hälsa på sambons mamma och man.

Lördag: Botanisering bland Eskilstunas rariteter och hälsa på sambons morföräldrar. Hem till Örebro för att julpynta.

Söndag: Botanisering bland Örebros julmarknader och sitta på ett knökfullt café och svagt, svagt höra julsånger. Sen hem för lite glögg och kolla fotboll med I och T.

Nu är det dags att blicka framåt till en ny arbetsvecka!