Säg; Jury!

Jag har alltid varit skeptisk mot Flygande Jakob efter en skräckupplevelse av den rätten för 12 år sen. Det räckte inte bara med att den smakade äckligt. Bara namnet på den maträtten borde göra att man tog avstånd från den.

Så när tjejen föreslog den maträtten igår var det en trumpen min jag visade. Men hon stod på sig och menade att jag kunde vara med och utforma en egen variant av Flygande Jakob. Sagt och gjort, vi trixade till den och den var riktigt god! Bara man inte använder bananer så var det superbt. Bananer ska ätas råa - ingenting annat!

Därefter kollade vi på film och hela kvällen försökte jag uttala jury rätt. På engelska var det inga problem, men jag kunde fanimig inte uttala det på svenska. Helt omöjligt. Trots idoga försök.

Idag har jag svurit åt Pools match och ska trösta mig med bio och mat med P senare ikväll.


En röd och skrynklig sak

Några timmar kvar på jobbet - skönt! Mitt nya förhörsgrepp gick sisådär. De var väl inte vana vid stuket, men de gav ändå ett postivt gensvar till det. De tycker säkert att det är roligt med lite nya grepp.

Annars har jag tagit avsked av en kollega som nu ska hem och vänta på att föda barn. Jag har skojat med henne under hennes graviditet som en motvikt till alla andra kvinnliga kolleger som måste berätta om sina upplevelser av förlossningar och barnuppfostran.

Sa att när hon kommer tillbaka och ska visa upp sin unge, så ska jag säga att den är söt och verkligen försöka mena det.

Allvarligt, om man är några veckor gammal så är man inte riktigt i topptrim som modell. Röd och skrynklig är vad den är. Men man vet ju att den kommer igen om en månad eller så, då kan man nog bjuda till med ett åååååh......

Saker som man inte kan vara utan

Hann snabbt handla en födelsedagspresent till P. En sak som han inte visste innan han fick den att den skulle underlätta hans liv något oerhört. En datordammsugare. Mina kompisar borde vara oerhört tacksamma för att ha mig som kompis.

Efter ett par omgångar Blokus (etta, tvåa) hos P, så cyklade jag hem. Eller jag gick med B och ledde cykeln hem. Se där, ännu en kompisbragd. Hann med att diska och kolla på Efterlyst. Blir så jävla förbannad över alla idioter som jagar och våldför sig på kvinnor. Det är ens flickvän, syster och väninnor som riskerar sin frid när de går ut.

Nu lugnar vi ner oss lite.

Ska nog lägga mig snart. En intensiv vecka börjar ta ut sin rätt. Imorgon ska en klass ha prov om första världskriget.  Ska prova ett nytt grepp som förhör. Det ska bli spännande att se vad det ger för resultat. Blir det bra så ger det kredd till eleverna, blir det dåligt så tar jag på mig skulden. Det är alltså en Win-Win-situation för eleverna. Jag är alltså inte bara en bra kompis, utan en sjuhelsikes till lärare!

Mycket hallå för dålig lunch

Soppa till lunch på skolan. Trogna bloggläsare vet vad jag tycker om soppa som huvudrätt, så likt en rymling smög jag ut från skolområdet fram till närliggande Sibylla och beställde en tunnbrödsrulle.

Förhoppningsvis är det ingen som har märkt mig. Kanske skulle andedräkten i såna fall avslöja mig, men maskerar det med att dricka kaffe nu.

Borde nog ta ett allvarligt snack med husmor och kräva slut på soppor.


1 timme och 32 minuter.

Föräldramötet igår gick inte riktigt som jag trodde det skulle gå. Inte värre eller bättre, bara annorlunda. Annars så ser jag ljuset. Alltså fredagseftermiddagen då.

Det höll på lite längre än vad jag trodde. Jag måste sluta tro en massa saker. Kom hem vid halv tio-tiden. Den här veckan har jag och tjejen knappt träffat varandra. Från måndag till idag så har vi setts sammanlagt, ptja, två minuter i tisdags och igår kom hon över och åt middag med mig i..., 1,5 timme ungefär.. Vi har alltså setts sammanlagt 1 timme och 32 minuter den här veckan. Och idag lär vi inte heller hinna ses. Födelsedagsfika hos en kompis. Han fyller 34 år. Man kanske ska ge en sorgkrans?

Förskönande skolgång

Ofta funderar och jämför jag över dagens skolsituation med hur det var när jag själv gick på skolan. Jag vill inte låta knarrig och gammal med att säga att det var bättre förr. Så tycker jag inte. Däremot om hur strängt det var då jämfört med idag. Det handlar också mycket om olika skolor och olika syn på disciplin. Det måste man komma ihåg. Den skola jag gick på, kanske har lika hård disciplin som det var för 15-20 år sen. Man kunde ju knappt ha en fot utanför klassrummet då det betecknades som "försök till skolk". Inte heller vågade man strunta i läxor en längre period för då fick man både lärare och föräldrar på sig.

Fast mycket tror jag att man förskönar sin egen skolgång. De oegentligheter man gjorde då försvinner bort i dimridåer och bara det bra och duktiga man gjorde befästs i minnet.

Så jävla duktig och snäll var man inte....

Dagen efter

Man studsade inte upp i morse. Lite tungt efter igår. Men man ska komma ihåg att AIK fortfarande ligger riktigt bra till. Man vill inte byta ner sig till Brajens eller Dassgårdens tabellposition. Målet innan Allsvenskan var ju att hamna i mitten av tabellen och det målet slår vi ju med råge. Nu är det svåra matcher kvar och det gör inget om det går lite halvdåligt. Frustrerande självklart, men vi har ändå gjort en superbra säsong.

Ikväll ska vi ha föräldramöte. Lika kul som att se färg torka, men sånt som man måste göra. Måste hinna hem emellanåt och äta en bit. Nåt som går snabbt att göra. Typ en färdig pastasallad. Den tidskalan jag är ute efter.

0-2 i baken....

Bara att bryta ihop och glömma.


Halvtid

Fy fan!

Jävla skithalvlek det var! Spelarna uppträder som korpspelare. Eller. Det var elakt sagt mot korpspelarna! Blir förbannad över det tafatta spelet och att man vägrar inse att en sorts taktik inte fungerar. Blir man högt pressad och förlorar boll hela tiden på egen planhalva - så skicka bollfan iväg då!!!!!!

Aaarrgh!!!!!

Skillnad i uppmärksamhet

Usch vad segt det är att gå upp på morgnarna. Mörkret börjar att infinna sig när man vaknar och bara det ger ju dubbla svårigheter att kliva upp med optimism i sinnet.

På förmiddagen har jag följt med på lite information till lågstadieeleverna. Man är ju van att tampas med högstadieelever där man diskuterar om läxor, snus, tuggummi, komma i tid, uppmärksamhet, identitetsfrågor, trötthet, tonårsproblem och matvanor. Därför var det väldigt uppfriskande att möta små barn som sitter still och lyser av fokusering och nyfikenhet. Och även lyssna på deras problem och vad de vill förändra i skolan.

Jag vill inte förringa deras problem. Problemen är stora för dem. Men långt inne i mig, så vill jag bara säga till dem; Bli aldrig stora. Det blir fan bara värre. De tycker å andra sidan säkert att det är skitjobbigt med människor som är tredubbelt så stora än de själva och tror att man vet så mycket bättre, så de längtar ju bara till att bli stora så att man iallafall får ha ett ord med i laget. Som jag nu då. Höhö.....

Derbydags igen

Ett dygn kvar tills säsongens sista derby i Allsvenskan. Mot Hammarby. Nervös och orolig är jag, men det är inte alls av samma dignitet som mot Djurgården. Självklart är en förlust imorgon mer än bara en förlust, i och med att man förlorar mot en lokalkonkurrent, samt att vi torskade första matchen i våras.

Men Hammarby kan man ändå aldrig riktigt ta på allvar.

Har man som ansikte utåt en rödfull skäggig gubbe som kallas för Tomten, så säger ju det allt om Hammarby som klubb. Djurgården är ärkerivalen, så är det. Matcherna mot dem är det viktigaste och dem är ju avklarade med glans.

Tre poäng imorgon!!


Muta vid rätt tillfälle

Idag på en lektion där jag drillade eleverna rätt hårt, så sliter en fram sin plånbok, drar ut en hundralapp och säger;

Du får den här om du gör mina uppgifter!

Blir lite ställd, men finner mig snabbt och replikerar;

Nu har jag ju fått lön, så nu behöver jag inte pengarna, men hade du frågat igår så hade jag tagit mig en tankeställare. Du måste tajma sånt . Ett tips - håll koll på 24:e...

Nya erfarenheter

Av den här helgen har jag tagit med mig några nya erfarenheter.

1. Att stryka skjorta på en halvtrasig strykbräda ger inga bra resultat.

2. Att cykla med tjejen på pakethållaren i kjol bäddar för livsfarliga färder.

3. Att det är inte värt pengarna att betala en skamlig entréavgift för att leta efter tjejens kompis på en klubb och inte hitta henne.

En händelserik helg har det varit. Bra resultat på fotbollen, god mat - varmkorv är ju oslagbart som lördagslunch! Trevlig utgång med tjejen trots den livsfarliga cykelfärden.

Nu är jag trött och ser inte fram emot att slita mig upp klockan sju imorgon bitti. Men det är bara att bita ihop.


Lönebesked

Fick reda på häromdagen att löneförhandlingarna mellan facket och arbetsgivarna var klara för vår avdelning. Så nästa vecka får vi antagligen veta hur mycket våra nya månadslöner blir. Lite också om hur man värderas, gör man ett bra jobb så att dem vill behålla en eller så att det är liksom "rycka-på-axlarna"-besked. Ok, vi höjer med några kronor så att du får löneförhöjning, men egentligen spelar det inte så stor roll.

Man kanske skulle få såna där omdömen som man har i Football manager när man ska löneförhandla med spelarna?

"Är viktig på arbetet och bör få ett kontrakt som motsvarar hans kunskap"


"Är i nuläget undervärderad och bör få kraftig löneförhöjning"


"Även om du är bra, så kan vi lätt ersätta dig:"


"Bör inte ha något nytt kontrakt"


En månad

Nu är det exakt en månad sen pappa dog. Saknaden är oändlig. Fortfarande känns det konstigt att han är borta. Fortfarande kan jag inte riktigt förstå att han inte fysiskt kommer vara med längre på högtider och att han inte längre hämtar mig på stationen så att jag slipper släpa väskor ända hem till Solna. Inte kan han heller fnissa åt min nya glugg. Fast nånstans sitter han nog och ler lite snett. Tar en kopp kaffe med 1,5 sockerbit och rör skeden så frenetiskt så att det klinkar. Sen kanske han kollar på nyheterna och läser tidningen samtidigt. Att be honom göra en sak i taget - antingen läsa eller kolla på nyheterna - går han inte med på. Både och gör han och man får snällt sitta och vänta tills han var färdig.

Mina minnen av honom är kvar. Och det är faktiskt skönt att bara sitta, minnas och småskratta åt alla hans små egenheter han hade. Och tro mig, de var många.

I en ny mystisk värld

Ikväll har jag trampat på okända marker. Jag har ju spelat poker med mina kompisar och nöjt mig med det. Har lite föraktfullt fnyst åt nätpoker som jag menade bara var asocialiserande och förstörande. Ändå har jag känt mig lite lockelse till den mystiska världen.

Jag vet att jag är rätt hyfsat med mina pokerkompisar. Men hur bra är jag i världen? Jag var tvungen att testa och pröva mina vingar. Så jag reggade upp mig på en pokersida. Där jag ändå brukade tippa på fotboll och hade lite pengar där. Det gick bra. Gick med 15 dollar i vinst.

Jag är väl inte så pjåkig då.

Fast det är tusen gånger roligare att spela live. Det är ju så himla asocialiserande att sitta här och spela själv...

Tandläkarbesöket

Jag har haft lite problem med mina framtänder ett tag. Sen jag var, ptja, 12-13 år så har jag haft plastbeläggning på mina framtänder för att dölja en enorm glugg mellan mina framtänder. Den har ju således några år på nacken och börjat påverka tandköttet så att det har dragit sig lite tillbaks. Inget märkvärdigt nu, men kan bli värre framöver.

Därför bestämde jag och tandläkaren för att ta bort plastbeläggningen och lägga in ett nytt skonsammare samt ha ett litet mellanrum mellan tänderna för att skona tandköttet.

Tandläkaren inleder med att säga; Det kommer inte att göra ont. Yeah right.

Jag är inte bekväm med att ha fyra händer i mitt mun. Dessutom med det där jäkla uttorkaren som gör att man får sandtorr bakistunga. Först slipade dem bort min gamla plastbeläggning. Efterlite blod och smärta, så ville dem att jag skulle se hur min riktiga glugg ser ut.

Jag knäckte Thore Skogman så jävla lätt.

Efter den skräckscenen så började dem lägga på nytt. Jag vet inte riktigt vad dem använde för borrar. Min utsiktsplats var inte den allra bästa, men nån borr med vattensprut hade tandläkaren och kan väl bara säga att duschen i morse var ganska onödig. Därefter slipades och borrades det. Sen visades resultatet för mig. Inte så pjåkigt. Glugg finns, men inte så farligt.

Hela tandläkarsessionen avrundades med att hosta upp pengarna. 1833 spänn! På kvittot stod det också hur mycket som täcktes av försäkringen. 210 kronor. Man blir så tagen av deras generositet.


G minus 28 minuter

Om en knapp haltimme ska jag installera mig hos tandläkaren för att trixa till mina framtänder. Lite pirrigt är det, men det ska nog gå bra. Man börjar förlika sig med tanken på en gluggig Tobbe.

Annars har dagen fortlöpt bra. Gått genom första världskriget med en klass och med en annan har vi diskuterat hur man började använda odlingsväxter och tamdjur för 10 000 år sen. Sånt här tycker jag är jävligt kul, men det är svårt att överföra min glädje till eleverna. Än har jag inte gett upp! Jag kämpar på. Annars räcker det med att hota med betygen.....

JAAAAAAAAAA!!!!

JAAAAAAAAAAAAA!!!!

Det var inte det mest övertygande seger AIK har gjort, men likväl - vi spöade dem jävlarna! Mål i femte minuten, sen var det bara att lida alla helvetes kval efter det. Det var blandad publik här. Både AIKare och Djurgårdare. Givet att det skulle bli tjafs. Tror att vi diskuterade högljutt om varenda domslut och pikade varandra. Inte ens dobbarna före kunde vi vara tyst om.

Men ändå.

Tre poäng!! Raka spåret mot titeln!!!

Repris

Åh, jag vill ha en repris!

I väntan på något (förhoppningsvis) gott

Nu är det bara sex timmar kvar tills matchen börjar. När jag väl hinner mellan lektioner, planeringsarbete, snack med kolleger och vikarieinhopp, så lusläser jag alla rapporter inför matchen.

Jag är riktigt nervös!

You and me, outside!

Det finns få saker som kan väcka så upprörda känslor som en kopieringsmaskin. När den fungerar som vanligt så har man ju inga problem. Men allra oftast så har man en viss tidsnöd och vill att allt ska gå som smort.

När man väl står där och felsignalen ljuder för tredje gången, trots att man har rensat bort alla felmatade papper och kollat genom allt supernoga, då är det en viljestyrka utan dess like att inte gå bärsärkagång. Då står man där med sammanbitna käkar och försöker lugnt räkna till tio för att samla sig och inte göra ett armbågshopp a'la wrestling på maskinen.

Dagen börjar inte bra....

Richard Norling!

Såg nyss på Fotbollsmåndag på Fyran. Richard Norling, AIK-tränaren, var med i studion för att dels bli intervjuad och förklara varför AIK går så bra i Allsvenskan.

Richard Norling är inte ett dugg medial alltså. Ingen José Mourinho precis som kan ta över en hel presskonferens. Men det är en slug jävel som har stenkoll på läget. Han ger tro och förtröstan som man inte har varit bortskämd med i AIK sen Stuart Baxter 1998.

Började tänka på vilka tränare vi har haft sen dess. Olle Nordin, Peter Larsson, Dusan Uhrin, Rickard Money och Patrik Englund. Fy fan vad alla var stolpskott som tränare! Det finns en sak som alla dem gamla tränarna var bättre än vad Norlling är.

Massmedialitet.

Men man vinner inga titlar på presskonferenser. Sånt kan bara Jose Mourinho göra.

Men alla måste medge att Norling har gjort underverk med AIK. Och det skall bevisas återigen på onsdag.

HAHAHAHAHA!!

Lars Ohly!

Skönt att partiledare kan tappa fattningen mitt under direktsändning!

http://www.expressen.se/content/1/c6/68/89/34/ea0a3cbf.jpg


Illamående

Bläh.

Alltid så här två dagar innan.

AIK mot Djurgården på onsdag. En vinst där och det ser jävligt bra ut framöver för AIK. En derbymatch är ju alltid så total oviss och det kan verkligen sluta hur som helst. Jag vill bara att matchen ska börja nu, så illamåendet går över och jag kan skrika mig hes genom hela matchen.

Snack med chefen

Nu har jag hunnit få tag på chefen för att diskutera över saker och ting angående min arbetssituation. Han skulle se över det och återkomma.

Hoppas man får ett roligt besked.

"Näe, du får ta det. Förresten, du ska också ansvara för att jobba med dem nya betygskriterierna som kommer efter Alliansens förslag.... Lycka till!"

Steget efter

När man är fram och tillbaka på sitt jobb, så känns det som att man alltid är tre steg efter. Det märks både på personal och elever att man har kommit in i tempot, medan jag fortfarande känner mig som första dagen efter en lång ledighet. Nu ska det inte vara någon mer frånvaro från min sida mer. Hädanefter kommer eleverna tycka att jag är asjobbig som aldrig är sjuk och aldrig får ha vikarie.

I morse satt vi och diskuterade om hur tillgängliga vi är. De dissade min skjorta! Min fina rutiga skjorta som tydligen inte är synvänlig. Det är ju sant - det måste jag hålla med om. Men det värsta var att man började diskutera om hur man skulle lösa med såna synovänliga sjkortor. Kanske ha en enfärgad förkläde som man kan ta på sig under lektionerna?

Över.

Min.

Döda.

Kropp.

Jag har faktiskt enfärgade kläder också. Dessutom får jag väl kolla upp om just denna dag jag ska ha elever som behöver se mig tydligt. Men jag tänker aldrig, aldrig ha något jävla förkläde på mig!

Valvakan nästan över

Skrev ett inlägg tidigare idag som försvann.

Lite jobbigt.

Skrev att jag hade gjort min medborgeliga plikt och röstat. Väntade med spänning inför valvakan och att utgången var så oviss.

Nu med facit (nästan) i efterhand, så kan man förstå att alliansen vann. Det är bara att gratulera dem och önska dig lycka till. Men man måste ha i åtanke att det är en uppdelad Sverige man ska leda imorgon. Det kommer att bli tufft.

Alliansen borde tacka Göran Persson för vinsten. Folk hade tröttnat på honom och hans ledarskap. Det fanns säkerligen en hel del människor som röstade på Alliansen bara för att få bort honom. GP har, trots vad folk än säger,  varit en ypperlig duktig politiker som drivit genom 10 års ledning med en minoritetsregering. Det är inte många som skulle ha klarat det. Göran ska ha all kredit för sina år.

Imorgon fortsätter ens liv, i stort sett, som vanligt. Trots vad valarbetare än säger..


Back home

Skönt att vara hemma igen. Förmiddagen var lite ofokuserat från min sida. Jag ville bara hem. Nu är jag det och ska koppla av.

Jag började tveka idag om jag verkligen hinner med det här projektet också. Det var mycket mer än vad jag trodde. Så jag sa som det var och innan jag tar beslut så måste jag snacka lite med chefen om hur min tidsfördelning ska vara. Blir det så att jag ska satsa på det här - då kommer det ta mycket tid av mig. Dessutom har jag SAS (den där konferensen) och antimobbinggruppen.

Det slår liksom lite fel om det drabbar kärnpunkten av det man sysslar med på jobbet, nämligen undervisningen. Jag gillar inte att lämna över massa lektioner till vikarier och därmed tappa greppet om hur undervisningen rullar. Inget bra intryck man ger om man ständigt frågar "Ok, vad har ni gjort under tiden jag har varit borta?" när man träffar eleverna.

Näe, släpper det nu och fokuserar på att koppla av. På måndag kan jag ta det där...

Man börjar stiga i graderna..

Är fortfarande i Stockholm, fast jag jobbar. Sitter med i en arbetsgrupp där man ska se över hur tillgängligheten är i vår verksamhet. Får alla vara med på lika villkor?

Fast det bästa är ju att man får sova på riktigt fina hotell. Vi inkvarterades på Scandic Continental. Eget rum och TV med alla tänkbara kanaler. Nästan. Snart ska vi äta på restaurang och jag har även hunnit med en sväng i affärer och köpt lite kläder. Men det ska bli riktigt skönt att få åka hem imorgon. Ska bara slappa och kunna vara hemma för en gångs skull. Det har varit rätt intensivt och en helgs vila behöver jag.

Man kanske ska ta en öl på hotellbaren för att varva ner sig lite?

Har inte gjort så mycket..

Puh.

Det har varit ett par intensiva dagar.

Lite kort hur det gick.

Dagen före:
Laga mat, städa, spela canasta mot mormor och mamma, vinst två gånger, stryka skjorta, diska, titta lite på tv, sova.


Dagen;
Vakna snortidigt, dricka kaffe och äta gröt, kaos i dusckön, tjejen kommer, bråka med slipsknuten, hjälpa mormor ner för trapporna, bråka med brorsans slipsknut, åka till kyrkan, hälsa på alla som kom, ceremonin börjar, pappersnäsduk, ta avsked, pappersnäsduk, mottagning efteråt, äta torr landgång, 185 spänn för det här?, umgås med varandra, ska JAG tacka alla som kom?, ok då, åka hem, lite whisky, fixa pastan och såsen för 15 personer, äta snabbt, severa kaffe, kan inte folk gå hem nån gång?, äntligen, ner till Solna centrum, köpa lite gott till kvällen, canasta med mormor, lite Guiness, chips och dip, sova.


Nästa dag;
05,35, gå upp och följa med tjejen till tågstationen, tillbaks hem, vila lite va, 45 minuter senare -  "du måste hjälpa mormor ner för trapporna", ner till centrum för att handla lite mat, fika med syskon och mamma på ett café, hem och läsa lite, ska laga mat nu......


Ungefär....

Canasta och Whisky

När man umgås med mormor så finns det ett givet inlag. Eller, två rättare sagt. Först så är det alltid givet med att man drixker whisky. En liten skvätt. Gärna en fin single malt.

Det andra är att man spelar canasta. Det är ett kortspel där man ska samla in poäng. Ju mer poäng man har, desto svårare blir det. För det mesta brukar jag och brorsan spela mot mamma och mormor. Det blir alltid stenhårt och många psykningar kastas fram och tillbaka. Ikväll hann vi med två omgångar och vi tog en varsin vinst. Imorgon får fälla avgörandet. Det måste vi bara vinna. Annars får man höra det tills nästa gång.

Manager av väldsklass

Igår var det en konstig fotbollsdag.

Först stortorskade Liverpool mot Everton med 3-0. Vad händer? Inledningen har verkligen varit ojämn och nu tappar man mark direkt mot Chelsea och Manchester United. Dubbelsuck. Blir väl att kämpa om en Champions league-plats som vanligt.

Det hade ju gått mycket bättre om JAG hade varit manager. Iallafall om man ska bedöma mina framgångar på dataspelet Football manager. Tog över liverpool och det här är min facit.

Första året; Vann Premier league.

Andra året; Vann FA-cupen

Tredje året; Vann Premier League, Champions League, FA-cupen, Ligacupen. En kvadruppel!

Fjärde året; Vann Premier Leaugue, Världsklubbsmästerskapet, FA-cupen. En dubbel.

Femte året; Vann Premier League, FA-cupen. En dubbel.(Gäsp..)

Jag har värvat Zlatan, Totti, Julió Baptista, Juan, Ledley King, Phillip Lahm och massa kvalitetsspelare.

Hade jag varit manager på riktigt, så hade ju jag varit helgonförklarad i Liverpool.....

Återigen till verkligheten.

Sen klarade AIK av en pinne mot Elsborg borta. Jävligt bra. Trodde det skulle bli tufft. Det blev det också, men vi höll emot.  Det är fortfarande tufft matcprogram kvar, speciellt med två derbyn på raken. Men än så länge går det bra.

Sitter här och ska börja packa. Sen hemåt till Stockholm för att förbereda begravningen. Kommer bli jobbigt och överväldigande. Men på nåt sätt ska jag ta mig an det här.

Måste...

En liten ljusning

Idag fick jag ett äpple av en elev.

Det säger ganska mycket om mig och mina elever att jag direkt tror att det finns en avsikt med det hela.

Eller, så är det så enkelt att eleven bara vill vara snäll.

Det finns hopp för världen, trots allt.

Elever ska veta hut!

Jag tyckte den här nyheten var hysteriskt roligt.

Garvar fortfarande.

http://svt.se/svttext/web/pages/113.html

Statlig mat rules

I fjol jobbade jag på en annan arbetsplats. Vi låg i anslutning till en vanlig kommunal skola. Jag äter i stort sett varje dag med eleverna. Dels för att jag tycker det är trevligt att umgås med dem under andra former än enbart lektionsstriktformer och dels för att jag är så fruktansvärd dålig på att ta med matlåda.

Jag är ingen matlådekille, hel enkelt.

Den kommunala skolan hade, som nästan alla andra liknande skolor, ett centralkök nånstans i staden. Det betyder att centralköket lagar mat och sen skickar man den till olika skolor vars kök enbart öppnar upp och värmer maten.

En utsökt utmaning för smaklökarna således, fast kanske inte på det sättet som man skulle vilja.

Min mage accepterade aldrig riktigt den kassa maten. Knip och knorr var en mycket vanlig företeelse i min mage på eftermiddagarna.

Nu jobbar jag på en statlig skola som har ett eget kök med en köksmästare. Jag vet faktiskt inte om den är just den titeln han använder sig av, men han beter sig som en. Maten här är utomordentlig! Två olika rätter varje dag och ett dignande grönsaksbord. Häromdagen kunde jag ackompanjera pastan med smakrik ost- och skinksås med oliver, fetaost, champinjoner, sallad och broccoli.


Eftermiddagarna genomförs numera med skön mättnadskänsla och belåtenhet.

Tack köksmästar'n!


Bara för den här gången

Usch. Hösten har kommit. Småkyligt, regnslask och mörkt. Kul att cykla till jobbet med en förkylning i sig. Sitter på arbetsrummet med en kopp örtte.

Ja. Örtte.

Jag vet.

Men allt för att bli frisk.

Det närmar sig

Om sex dagar är det dags för begravning. Det har inte påverkat mig så mycket tidigare. Eller, självklart har det påverkat mig, men jag har haft distans till det. Det låg lite långt fram i tiden. Men nu närmar det sig. Jag börjar bli oroligare och grinigare. Jag blir mer lättstött och det känns nästan som att jag söker konflikter bara för att få ut lite aggression. På jobbet klarar jag av att hålla upp fasaden. Men det tar energi att hålla upp det i åtta timmar. Därefter orkar jag inte. Jag drar mig hemåt och låter mig själv vara i fred. Det ska inte behöva drabba någon annan än mig.

Jävligaste lektionen någonsin

Jag har haft många jävliga lektioner. Ignoranta elever, dåligt förberedda lektioner som utvecklade till kaos och elände, regelrätta slagsmål elever sinsemellan (vad trodde ni?), kastade stolar och böcker, förolämpningar och oförskämdheter.

Men ingen, ingen har varit så jävlig som idag.

En SO-lektion. Eleverna är i datasalen för att jobba med sina forskningar om riksdagspartierna. En elev frågar om man får ha musik på. Javisst, svarar jag - grymt oförstående om vad skulle vänta.

Boten Anna på repeat.

I.

En.

Timme.

Jag är själv förvånad över att jag klarade mig genom detta.

Vardagen och en oviss match

Kämpa sig upp från sängen och ta sig till jobbet oavsett tillstånd - Ja, sånt är min vardag. Förkyld, ont i halsen och allmän hängig. Bah! Big deal. Bara att tugga sig genom lektionerna, sen åka hem och krypa in i sängen.

Fotboll ikväll också. Sverige mot Liechtenstein. Oviss match. Kan sluta hur som helst. Vi har ju gett Liechtenstein en fördel med att blåsa upp en storm i ett vattenglas. Jag tycker förvisso att Lagerbäck gjorde rätt. Ingen är större än gruppen. Men man kunde sköta det där så mycket snyggare. Bänka dem allihopa istället för att skicka hem dem. Å andra sidan. Om det hade hänt i Chelsea till exempel. Då hade nog José Mourinho förmodligen först gett skyhöga böter, sen dränka dem i olja och därefter rullat dem i fjädrar. Till sist hade han skickat ut bilder på dem till varje blaska i Storbritannien för att statuera exempel och säga; "Ingen är större än gruppen".

Men nog ska vi kunna hantera Liechtenstein ikväll. Av 100 matcher så ska Sverige vinna minst 110 av dem.

I förkylningens kalla grepp

De två sista timmarna har det hänt något konstigt med mig. Känner mig hängig, frusen, har en begynnande halsont och är allmän risig. Jaja, det vore väl alltför otroligt att man själv skulle klara sig genom dessa förkylningstider. Jag har inte tid att vara sjuk, så nu åker jag hem och preparerar mig för att mota förkylningen så mycket jag kan. Sängläge, en tjock filt  och massor av C-vitamin. Det är min huskur. Funkar kanske den inte alltid gör, men fan mycket skönare än att svälja mediciner eller stoppa upp en vitlök i näsan.

Tobbe med gluggen

Var hos tandläkaren i morse. Dags att putsa lite tänder tyckte hon. Då får man väl ställa upp då. Men fortfarande inga hål. Det borde inte vara sport att inte ha hål i dagens supertandborst och kräm-Sverige. Det räcker väl numera att bara se till att tänderna får sin dagliga genomgång. Resten sköter tandborsten och tandkrämen hand om.

Däremot har jag fått en ny tid. Hon gillade inte mitt lilla hål längst upp mellan framtänderna. Det gör inte jag heller, så där var vi överens. Vi diskuterade lite fram och tillbaka och bestämde för att ta fixa till det där. Det innebär med största sannolikhet att framtida Tobbe kommer ha en liten glugg. Så då vet ni det. När ni pratar om mig och man inte riktigt kan placera mig, säg bara "Tobbe med gluggen". Då fattar folk.

En mjuktuff framtoning?

Precis innan fotograferingen utbrister en kollega - vad tuff du ser ut!

Man kanske skulle ha stirrat stint in i kameran istället och när katalogen kommer ut så ringer föräldrarna och undrar oroat vem den där psykopaten i högstadiepersonalen är....

Hoppas det blev en mjuktuff framtoning då......

Nu ska vi passa på att grilla korv medan det fortfarande är någorlunda varmt ute.

Se söt ut nu

Man vaknar lite senare än tänkt, proppar i sig några smörgåsar, tar de första bästa kläderna som ligger närmast till hands, fixar till sig lite slarvigt och tänker ut hur dagen ska bli.

Man kommer till jobbet, laddad och redo för dagen. Lite konfererande på morgonen och sen ta itu med lektionerna. Säger att det och det ska fixas. En snabb tanke far i huvudet om att alla ser så fina ut idag. Man skakar bort det och fokuserar sig på lektionen. Inför nästa så står klassrummet tom. What the fuck, tänker man och kollar upp varför eleverna inte dyker upp. Då krokar tankeslingorna i hjärnan ihop och man får uppenbarelsen framför sig; Skolfotograferingen!

Det är därför alla ser så fina ut idag. Så det var det. Då blickar man på sig själv. Orakad, flottigt hår, urtvättad t-shirt och allmän risig.

Äh, bara le och se söt ut......


Skithänder ända in i kaklet

Festen i fredags var trevligare än vad jag trodde. Det började inget bra tidigare. Direkt efter jobbet mötte jag tjejen inne i stan för att hitta nån present. Både hon och jag var griniga och trötta efter arbetsveckan. Vi gick mest muttrandes, försökte hitta en present och kläder till ikväll. När vi väl hittade en present gav vi upp med kläderna. Nånting kunde man väl hitta längst inne i garderoben.

Med lite fräscha kläder, lite grundning hemma och taxi till festlokalen så höjdes humöret en bit. Många bekanta på festen, lite välkomstdrink och god mat höjde humöret extra. Så pass att man stannade kvar fram till två på natten.

Igår slappade jag hela dagen. Åt kyckling, pommes och bearnaisesås. Gott. På kvällen skulle tjejen jobba och jag hängde med grabbarna hemma hos M. Köpa mat. Kött, pommes och bearnaisesås. Lite enahanda, men det är ju så gott! Kollade på fotbollen. De andra trodde en lätt seger. Jag var mer på om krampaktigt spel och 1-0-vinst. Så rätt jag hade.

Vi avslutade kvällen med poker. Jag hade skithänder hela kvällen och höll på att åka ut. Sen hade jag fortfarande skithände, men vann på dem viktiga flopparna. Tror att jag vann varenda all-in jag gick med på. Till sist stod jag som segrare. Förvånande faktiskt. Men lite extrapengar i fickan tackar man inte nej till.

Nu ska jag bara slappa. Ikväll måste jag läsa in lite arbetsmaterial och planera om ideologier. Kul på en söndag.

Upp på hästen igen

Snart är arbetsveckan över, bara en lektion kvar. Det har onekligen varit tufft att slängas in i arbetslivet igen, med allt som har hänt och med det höga tempot som jag hamnade mitt i. Den där mjukstarten man brukar ha första veckan missade jag helt. Så när man kommer hem så dråsar man i soffan och pustar ut.

Jag har hamnat med i två nya arbetsgrupper och är kvar i en. Förutom det har jag ordinarie lektionstid. Däremellan ska jag försöka klämma in lite planering. Redan nu känner jag att jag måste ägna ett par timmar på söndag att planera en lektion om ideologier. För det hinner jag inte nu. Nu ska jag snart ha lunch med eleverna, en lektion och sist innan jag åker hem ett möte med antimobbinggruppen. Därefter ska jag försöka hitta en presen till en vän som fyller 30 år.

Jag har velat fram och tillbaka om jag ska gå på festen/middagen ikväll. Till sist har jag bestämt mig att jag måste tammefan vara lite social nu. Det går inte att låsa in sig hela tiden. Någon gång måste jag upp på hästen igen. Börjar lugnt med en middag. Inte så att jag kommer festa till klockan 4 på morgonen. Fast sånt kan man ju ändå aldrig veta......