Att våga stå för vad man säger

Emma Igelström var en världsstjärna i bröstsim och hade samtidigt dålig självkänsla. Hans Chrunak som på den tiden var landslagstränare i simmning sade till henne att för att nå den yttersta toppen, så måste hon gå ner några kilo i vikt. Ungefär så beskrev Emma i sin bok och poängterade samtidigt att hon inte vill sätta dit Chrunak utan bara belysa debatten. Låt tro vad man vill om den saken. Man vill alltid ha en syndabock och det här är ju att kasta ett saftigt köttben till mediahundarna.

Hans Chrunak står upp och säger att han verkligen hade sagt så. Hur många hade gjort det? Lite uppfriskande är det, med tanke på alla KU-förhör och slingrande politiker och tjänstemän. Chrunak säger att massa problematik fanns kring henne och han sade rakt ut att ifall hon vill nå toppen, så måste hon gå ner i vikt. Ord och inga visor - alltid Chrunaks stil.

Det kan tyckas vara cyniskt från min sida, men Emma valde att gå en väg där påfrestningarna på hennes kropp är oerhörda. Toppelitidrott är inte sunt! Man pressar sin kropp till det yttersta, så att varje sena och muskel blir tajta som spända fiolsträngar. Man skadar sig väldigt lätt - hur många, oavsett idrottsgren där man utövar stora fysiska ansträngningar, har inte haft skadeperioder bakom sig? Ljumskar, hälsenor, axlar, brutna ben här och där, hjärnskakningar, knän och varenda sena och muskel i kroppen som ryker då och då. Givetvis tar psyket också stryk. Alla kan inte hantera den press och förväntningar som läggs på en. Emma hade dålig självkänsla innan hon satsade fullt ut. Har man inte då eget ansvar? Det måste finnas sunt förnuft i när man funderar på om man ska satsa fullt ut och bli världsstjärna, så kommer man utsättas för stenhårda påfrestningar. Hans Chrunak sa som det var. Vill du bli mästare? träna stenhårt och losa några kilon.


Vi kommer aldrig att få veta hur man kunde ha gjort istället, men jag beundrar Chrunak för att han är rak och inte hycklar om sina uttalanden. Respekt!

Kommentarer
Postat av: Elinleticia

Jamen OM? :)
Okej förutstter vi att det inte muterar så räcker det här. Men vad händer OM. Är det inte bättre om folk har koll på läget ifall katastrofen väl inträffar.

Postat av: J

Jag håller helt med.

2006-03-01 @ 16:06:39
Postat av: elon

Emmas ätstörningar låg ju latenta. De hade ju kommit även om Chrunak inte hade sagt något.

2006-03-01 @ 19:29:19
Postat av: Elinleticia

Vinklar media eller Emma det där konstanterandet? Emma beskriver en grej som hänt under hennes karriär som kan uppfattas (men inte behöver uppfattas) dåligt. Hon blev säkert påverkad av att någon sa till henne att hon behövde gå ner i vikt. Vem är vi att döma vad hon vill ha med i sina memoarer. Sen att media nu tar upp hundbenet - det är väl ganska typiskt. Jag tycker dock det är starkt både av henne och hennes tränare att vara ärliga...men jag tycker inte det verkar som om hon söker syndabockar (för isåfall skulle han ju ha något att synda för...och det har han ju inte eftersom hon blev världsstjärna).

2006-03-01 @ 21:27:06
URL: http://elinleticia.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback